Ponedeljak 11.01.2010.
13:54
Srna

Ne zaboraviti ustaške zločine u Jadovnu

Jedan od ustaških logora u Hrvatskoj iz 1941. godine, Hrvatski istorijski muzej u Zagrebu

Predsednik udruženja Dušan Bastašić rekao je Srni da je razlog za osnivanje te asocijacije činjenica da nije obeleženo mesto stadanja u nekadašnjem logoru Jadovno, koji je bio jedan od najmasovnijih stratišta Srba i Jevreja u NDH.

"Kompleks ustaških logora Jadovno bio jedan od najmasovnijih stratišta srpskog i jevrejskog naroda u tzv. NDH. Do danas o ovom besprimerenom zločinu nije pisano i govoreno kako dolikuje, a mesto stratišta je zapušteno i neobeleženo. Krajnje je vreme da se takva praksa promeni, otuda naša odluka o osnivanju Udruženja", obrazložio je Bastašić.

On je napomenuo da je ustaški zločin u Lici detaljno obrađen u nedavno publikovanoj knjizi pod nazivom "Jadovno, kompleks ustaških logora 1941." srpskog istoričara Đure Zatezala u kojoj se, između ostalog, navodi da je za samo dva meseca od 24. juna do 25. avgusta 1941. godine na najsvirepiji način ubijeno 40.123 ljudi, većinom Srba i Jevreja.

Veliki broj žrtava ustaškog zločina u logoru Jadovno bili su i sa područja BiH.

Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. organizuje sutra promociju knjige "Bilogora i Grubišno polje 1941-1991." autora Milana Bastašića, svedoka ustaških zločina nad Srbima u NDH, ali i pogroma Srba u Hrvatskoj 90-tih godina.

Na promociji te knjige, koja će biti održana u 18 časova u Muzeju RS u Banjaluci, govoriće autor, zatim urednik knjige Đorđe Mikić, predsednik Udruženja preživelih logoraša Drugog svetskog rata RS Gojko Knežević, direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda Jovan Mirković, istoričar Đuro Zatezalo i Svetozar Livada.
 

2024 © - Vesti online