Subota 25.02.2012.
14:35
S media

Dnevni avaz: Svet (ponovo) na strani Srba

"Gledajući odavde iz Njujorka – Beograd u Briselu ni najmanje, uopšte nije priznao Kosovo, kako je to najavljivao kosovski premijer Hašim Tači. Niti je rezolucija Saveta brezbednosti UN-a 1244, usvojena još 1999. za koju se tako čvrsto drže srpske vlasti svih ovih godina – postala “mrtvo slovo na papiru”, kako je to nakon sastanka sa zamenikom šefa američke diplomatije Barnsom ponavljao pomenuti šef vlade Kosova'', piše Avdović za bosanski portal ''Dnevni avaz''.

Bosancima (opet) Srbi krivi za sve: Borislav Stefanović i Edita Tahiri

On navodi kako je ''preterana samouverenost izjava Edite Tahiri, šefice kosovskog pregovaračkog tima, da je 'fus-nota kao pahulja koja će se otopiti kad prođe zima' '', dodavši da ''nije teško predpostaviti da će od 'Editine pahulje' u Beogradu sagraditi ledeni grad od koga se ledi krv u žilama''.

''Zvuči skoro romantičarski, jer 'zima' ruku na srce – na Balkanu, traje sve ove godine onoliko koliko to Srbija hoće. Svi drugi koji to ne vide i koji Srbiji popuste na kraju žrtvujući prvo pola Bosne u Dejtonu (1995) ili dodajući 'fusnotu' ispod Republike Kosovo – samo produžavaju balkansku agoniju po srpskom receptu, hteli oni to priznati ili ne'', tvrdi bosanski novinar.

 

''Vest da su timovi Beograda i Prištine u petak u Briselu 'postigli saglasnost' da Kosovo na regionalnim forumima bude predstavljeno pod nazivom Kosovo, uz fusnotu, u kojoj će biti navedena Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) i mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova – dokaz je da je napravljen još jedan truli kompromis, iz koga Srbija verovatno dobija status kandidata za EU, a Tadićeva administracija vetar u jedra za predstojeće izbore. Nažalost – sve neodoljivo podseća na Dejton, kada su na žrtve rata, predvođjene bh.predsednikom Alijom Izetbegovićem izvršeni dodatni pritisci da prihvati inaoguraciju imena 'Republika Srpska'. Prema dostupnim informacijama dobro upućenih i izvora bliskih kosovskom premijeru Tačiju - i na Kosovare, aktualne političke lidere u Prištini izvršen je silan pritisak da se pristane na krajnji 'beogradski kompromis'. I oni su pokleknuli, jer su možda i navodno 'bili već dugo ucenjivani' '', piše Dnevni avaz.

2024 © - Vesti online