Subota 25.02.2012.
11:34
Alo

Patrijarh sprečio puč u SPC?

Srpski patrijarh Irinej
 

Iz predsednikovog kabineta je u sredu saopšteno da je sastanak otkazan „iz tehničkih razloga“, odnosno zbog snega, ali pravi razlog, prema saznanjima našeg lista, bio je to što se patrijarh Irinej žestoko naljutio kada je čuo da se tako nešto radi i zabranio je održavanje sastanak. Iza patrijarha stao je i Sinod, čiji je portparol vladika bački.


 

Četiri posla u tri države

Za vreme ministarskog mandata, Bogoljub Šijaković je najčešće pominjan kao "supermen“ koji je pored funkcije u vladi zaposlen na fakultetima u tri države - Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj. U rodnom Nikšiću je zaposlen na matičnom Filozofskom fakultetu, u Srpskom Sarajevu radi honorarno, a u Beogradu predaje dva predmeta na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.

- Na sastanku je trebalo da se razgovara o penzionisanju nekih vladika i podeli eparhija, a Šijakoviću je posebno stalo da bude sklonjen Irinej Bulović. Jednim delom zbog toga što se vladika sa vlašću, pre svega sa DS-om, sukobio zbog Kosova, obeležavanja 70. godišnjice Novosadske racije i Zakona o restituciji. Šijaković, koji je do prošle godine bio ministar vera, ima i lični razlog da se otarasi Bulovića, a to je što "puca" na njegovu poziciju dekana Bogoslovskog fakulteta u Beogradu - tvrdi izvor "Alo!".


Sagovornik našeg lista podseća da je posle smrti patrijarha Pavla, prilikom izbora za njegovog naslednika, tadašnji ministar vera napravio isti prekršaj javno lobirajući da jedan vladika bude izabran, zanemarujući ustavnu odrednicu da su Crkva i država odvojene i da svako treba da se stara o svojim nadležnostima.

Šijakoviću žao

Na pitanje kako komentariše optužbe da pokušava da zloupotrebi SPC u političke svrhe, državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore Bogoljub Šijaković je kratko odgovorio.
- Žao mi je što neki ljudi žive od laži - rekao je Šijaković.

- Mi se nadamo da će predsednik ipak prepoznati o čemu se radi, pogotovo što je svestan da ni njemu ni DS-u pred izbore ne bi odgovaralo da se kompromituje mešanjem u unutrašnje stvari Crkve - kaže izvor "Alo!“ iz vrha SPC.


Do prvog javnog suprotstavljanja SPC vlasti došlo je početkom decembra, kad je Sinod saopštio da "jedino Srbija i srpski narod kao celina za odgovornu državnu vlast i političku elitu Srbije nemaju alternativu, a da sve drugo ima, pa čak i idealizovana i mitologizovana EU". Vladika Irinej je pred usvajanje Zakona o restituciji optužio vlast da nepravedno oduzetu imovinu poklanja tajkunima, a sukob sa Igorom Pavličićem, gradonačelnikom Novog Sada, oko toga ko će organizovati pomen žrtvama Racije u Novom Sadu pretvorio se u pravi skandal, u koji su bili umešani i ambasadori pojedinih zemalja. Vladika Irinej je u intervjuu za "Politiku" juče izjavio da "najave predstojećeg penzionisanja ovog ili onog arhijereja nema nikakvog uporišta u stvarnosti".

2024 © - Vesti online