Subota 25.02.2012.
10:34
Srna

Dobrovoljna kastracija u zatvoru - mučenje ili izlečenje?

Dobrovoljna kastracija u zatvoru - mučenje ili izlečenje?
 

Odbor za sprečavanje mučenja pri Savetu Evrope u svom izveštaju o stanju u kaznenim ustanovama traži od Nemačke da ukine dobrovoljne hirurške kastracije osuđenih za seksualne delikte. Zahvati takve vrste su "nakaženje, oni su nepovratni i nisu medicinski neophodni", piše u izveštaju objavljenom u Strazburu.

Austrijski član Odbora za sprečavanje mučenja Julija Kozma upozorava da je to "vrlo zastarela metoda". "Već krajem šezdesetih godina 20. veka većina zemalja Evrope ukinula je tu metodu", navela je Kozma.

Ovaj odbor Saveta Evrope je u izveštaju objavljenom 22. februara prvo oštro napao Češku u kojoj je praksa kastracije takvih zatvorenika vrlo raširena, ali je Vlada Češke tada upozorila da i u Nemačkoj postoji mogućnost dobrovoljne kastracije.

Odbor je onda pronašao dva slučaja kastracije zatvorenika u 2010. godini u Nemačkoj. Prema procenama, u ovoj zemlji provodi se oko pet kastracija godišnje i time je Nemačka među retkim zemljama koja predviđa takvu meru za osuđenike.

Berlin je pojasnio da kastracija nipošto nije oblik kažnjavanja osuđenih. Zakon koji omogućava takvu metodu je iz 1969. i kastracija je zabranjena kažnjenicima mlađim od 25 godina. Uopšte, osobe koje žele biti kastrirane mogu biti podvrgnute takvom zahvatu "samo ako je ta metoda medicinski smislena, npr. za olakšavanje tegoba u teškim bolestima, duševnim smetnjama ili patnjama koje su povezane s nenormalnim polnim nagonom pogođenih", navodi se u stavu nemačke vlade.

Međutim, osuđenici za seksualne zločine kao što je silovanje, posebno ako su već drugi put osuđeni za isto krivično delo, vrlo dobro znaju da im "dobrovoljna" kastracija uveliko može pomoći za prevremeno puštanje iz zatvora - prenosi "Dojče vele".

Julija Kozma upozorava da problem, pre svega, leži u glavama, a ne u polnim organima ljudi. "Zato radije predlažemo psihijatrijski ili psihološki tretman za takve osuđenike gde se problem možda može rešiti i korišćenjem određenih medikamenata", navodi Kozma.

S druge strane, svejedno je da li se koristi skalpel ili hemija - ako je cilj potpuna kastracija. Na primer u Poljskoj su od 2009. sudovi čak obavezni da pedofile upute na hemijsku kastraciju. Odbor Saveta Evrope je svestan da ima i novih težnji povratku u Srednji vek - i da gotovo nema šansi da se na nivou čitave Evrope postignu isti standardi, zaključuje Kozma.

2024 © - Vesti online