Ponedeljak 11.01.2010.
12:20
Tanjug

Štrajk u Termoelektrani "Nikola Tesla"

Termoelektrana Nikola Tesla

Predsednik Štrajkačkog odbora TENT-a Milovan Despotović je, posle sastanka sa Škundrićem i Markovićem, rekao da će u 14 sati u TENT-u biti zaustavljena isporuka uglja termoelektrani u trajanju od 2,5 sata i da će štrajk biti nastavljen i sutra posle 12 sati, kao i narednih dana sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

On je istakao da su Škundrić i Marković izrazili spremnost da izađu u susret zaposlenim u TENT-u i da će narednih dana biti rađeno na pronalaženju odgovarajućeg modela kako bi taj problem bio rešen.

Zaposleni u TENT-u stupili su u štrajk nezadovoljni dogovorom sinikata "Elekroprivrede Srbije" i vlade, a njihovi zahtevi su uvećanje zarada u skladu sa rastom troškova života, isplata toplih obroka i regresa i primena svih odredbi Zakona o radu.

Predsednik Štrajkačkog odbora TENT-a Milovan Despotović izjavio je ranije da zbog štrajka neće biti ugrožena proizvodnju električne energije jer termoelektrana ima rezervu uglja za više dana.

Prema njegovim rečima, ne postoji mogućnost da građani ostanu bez električne energije, jer će, čak i ako se štrajk produži, biti poštovan minimum rada.

Sporazum koji su u petak, 6. januara, potpisali predstavnici vlade, poslovodstva i sindikata EPS-a za radnike TENT-a nije prihvatljiv, jer nisu ispunjeni osnovni štrajkacki zahtevi - uvećanje zarada u skladu sa rastom troškova života, isplata toplih obroka i regresa i primena svih odredbi Zakona o radu.

U saopštenju sindikat TENT-a, koja posluje u okviru EPS-a, ističe se da realizacija sporazuma nije moguća, jer zavisi od ostvarene dobiti u toku 2010. godine, a Planom poslovanja EPS-a predviđen je gubitak od 20 milijardi dinara.

"Isti sporazum je sklopljen u oktobru 2008. godine i još uvek nije realizovan", dodaje se u saopštenju.

2024 © - Vesti online