Subota 25.02.2012.
06:53
Beta

Ruske nuklearke čuvaju mir u svetu

Rusija neće da se jednostrano nuklearno razoruža, rekao je on tokom posete nuklearnom istraživačkom centru u Sarovu, 560 kilometara istočno od Moskve, kažu ruske agencije.
 

Putin u poseti Sarovu

"Naš nacionalni cilj i naša obaveza prema čovečanstvu je da se održi balans strateških snaga i njihovog kapaciteta", dodao je Putin i podsetio da je "posle Drugog svetskog rata ta ravnoteža (...) osigurala da ne bude svetskih sukoba".

"Nažalost, ima mnogih regionalnih sukoba u poslednje vreme i taj broj raste. Ali, hvala bogu, strateški balans nam omogućava da se izbegnu veći svetski konflikti", rekao je on.

Vladimir Putin, kandidat i favorit ruskog na predsedničkim izborima 4. marta, u članku objavljenom ponedeljak obećao je ponovno naoružavanje Rusije "bez presedana" što smatra neophodnim posebno zbog politike SAD i NATO.

Rusija je dugo osuđivala raspoređivanje protivraketne odbrane NATO u Istočnoj Evropi, koju je Zapad predstavljao kao dizajniran da se nosi sa pretnjama iz zemalja poput Irana.

U svom članku Putin je rekao da će u narednoj deceniji 23 hiljade milijardi rubalja (590 milijardi dolara) biti potrošeno za obnavljanje naoružanja.

2024 © - Vesti online