Petak 24.02.2012.
22:31
Beta

Bogdanovič i Mencl otvorili 40. FEST

Piter Bogdanovič i Jirži Mencl otvaraju 40. FEST u Beogradu
 

Bogdanovič koji je poreklom iz Srbije, pozdravio je publiku na srpskom, a zatim na engleskom nastavio da bi njegov otac - Srbin, slikar, sigurno voleo da je večeras u Sava centru: "Bilo bi mu drago što je njegov sin dobitnik priznanja u svojoj zemlji".


Režiser Jirži Mencl zahvalio je za poziv na festival, i na srpskom kazao da je srećan što je u Beogradu i da mu je velika čašt što je na FEST-u.


Prikazan je kratak film - podsećanje na sve učesnike u organizaciji festivala od njegovog osnivanja koji su u međuvremenu preminuli. Otvaranju FEST-a prisustvovali su predsednik Republike Boris Tadić - pokrovitelj festivala, i ministar kulture Predrag Marković.


Jubilarni FEST koji će trajati do 4. marta, počeo je projekcijom kanskog pobednika, američkog filma "Drvo života" u režiji Terensa Malika. U tom filmu je muzika beogradskog umetnika Arse Jovanovića.


Na festivalu će biti prikazana 72 filma u devet ciklusa, a zatvara ga francuski savremeni nemi film "Artist", jedan od favorita za ovogodišnju nagradu Američke filmske akademije "Oskar".


U takmičarskom programu ovogodišnjeg FEST-a (26. februara-3. marta) su "Lokalni vampir" (Crna Gora), "Fleke" (Hrvatska), "Restaurator" (Izrael), "Bela so" (Gruzija), "Maja" (Albanija), "Budućnost je večna" (Turska) i "Beduin" (Rusija).


Biće prikazani i "Čelična lejdi" sa Meril STrip, film Džodi Foster "Dabar" sa Mel Gibsonom, "Avr" Akija Kaurismakija, "Melanholija" Larsa fon Trira, "Mora biti to mesto" Paola Sorentina, "Ratni konj" Stivena Spilberga, "Restles" Gasa Van Santa, "Koža u kojoj živim" Pedra Almodovara, "Martovske Ide" Džordža Klunija i brojna druga ostvarenja.


Povodom jubileja FEST-a 28. februara biće predstavljena monografija selektora Ivana Karla "Snovi otvorenih očiju 1971-2011".


Kako su najavili organizatori, u Muzeju kinoteke biće prikazane retrospektive stvaralaštva Bogdanoviča, Mencla i izraelskog producenta Menahema Golana. Oni će održati predavanja studentima filma.

2024 © - Vesti online