Petak 24.02.2012.
18:11
sarajevo.ba

Kako da se odbranite od psa?

Naravno, sve ovo ne znači da su čopori uličnih pasa bezopasni. Zapravo, oni mogu biti jako opasni, pogotovo kada brane svoju teritoriju. Ukoliko noću prolazite kroz njihovu teritoriju, a ne poznaju vas - gotovo je sigurno da će vas prvo upozoriti lavežom, a u krajnjem slučaju i napasti.

Najopasniji su kad brane svoju teritoriju

Kako se ponašati da vas ne napadnu
Da biste izbegli takve situacije, prvo morate da shvatite kako takav čopor uopšte funkcioniše i da ne činite stvari koje mogu isprovocirati napad. U svakom čoporu se uvek nalazi alfa par - i to su psi koji će se prvi dići da vas upozore (ili napadnu). Ostali su njihovi potčinjeni koji posle pomažu pri lajanju i eventualnom napadu. Dakle, sasvim prirodna stvar je da alfa štiti svoju teritoriju i čopor od stranaca. Vaše je samo da naučite da prepoznate poruke koje vam on šalje.

Pokazivanje zuba, podizanje usana nagore i podizanje ušiju uz prateće režanje - sigurno će vas napasti

Ukoliko znate da se negde nalazi čopor pasa - potrudite se da vas na vreme čuju kada dolazite, kako se ne bi iznenadili i napali vas iz straha. Pseći (kao i vučji) vizuelni signali se prvenstveno odnose na govor tela. Preteći signali uključuju krivenje usana, pokazivanje zuba, podizanje usana nagore i podizanje ušiju uz prateće režanje - tada će vas sigurno napasti ukoliko pokušate da se približite. U velikoj meri psi i vukovi koriste repove u komunikaciji. Pas kada preti, obično nakostreši i grbu i rep - kako bi izgledao što veći.

Ne gledajte ga u oči već u uši!
Jedan od najčešćih izraza koje koristi alfa je i fiksirani pogled, što je efikasan način za kontrolisanje članova čopora, a ako se tako zagleda u vas - pokušajte da se pravite da ga ignorišete. Nemojte se potčiniti, ali nemojte ni pokušati da dominirate, da ne bi došlo do sukoba. Ukoliko ste na sigurnoj udaljenosti - samo polako nastavite svojim putem. Potrudite se da ostavite utisak sigurnosti, ali ne i pretnje.

Vrlo je bitno i da odmah uočite alfa jedinke. Oni će prvi krenuti prema vama. Vrlo je

Vrlo je bitno da uočite alfa jedinku - on je glavni i od njega sve zavisi

bitno da se ne uspaničite i ne počnete da trčite, jer ćete tada probuditi lovce u njima i imaćete čitav čopor za petama. Umesto toga, pokušajte da se polako vratite unazad, gledajući psa (ali ne u oči!). Ukoliko se pas ne vrati nazad, već se nastavi približavati - pričajte mu smiranim tonom, a pogled usmerite ka njegovim ušima.

Najverovatnije će se smiriti i otići. Ukoliko ne, pokušajte da postavite nešto između sebe i psa, to će mu odvući pažnju od vas, a ako i napadne - napašće na nešto najisturenije - dakle bilo šta što postavite.

Šta ako vas napadne
Sada dolazimo do onog najgoreg dela - napao vas je alfa, a već se približava ostatak čopora i okružuje vas lajući. Pokušajte da ostanete hladnokrvni i pažnju usmeriti na alfu i to tako što ćete njega preplašiti i oterati. Svaki savet u ovakvoj situaciji može ispasti pogrešan, ali imajte na umu da ako psi i pođu da vas ugrizu - biće to za noge ili za ruke, odnosno za ono što im je najbliže (noge) ili ono što im predstavlja direktnu opasnost (ruke). Filmske situacije poput one da će vam pas skočiti direktno za vrat i zaklati vas - zaboravite! Ipak, pazite da ne padnete, jer onda će vas ugristi za šta stignu.

Jakna oko ruke
Da biste zastrašili pse možete preteći vrisnuti na njih, udariti nogom o pod ili učiniti bilo šta što može napraviti veliku buku ili im je nesvakidašnje, pa će ih zbuniti. Idealno bi bilo da imate neki predmet u rukama koji bi napravio distancu između vas i pasa, skrenuo im pažnju.

Jakna oko ruke - sjajna odbrana

 Takođe, može vam pomoći i jakna, namotana oko jedne ruke - dobićete koliko-toliko veliki objekat ispred sebe, a ako vas pas tako i ugrize, jakna će vas zaštititi. Samo mašite tako ispred sebe i pokušajte ih zadržati na distanci. Ukoliko možete da se popnete na bilo kakvo uzvišenje - učinite to.

Psi nisu vukovi tako da njihovi napadi traju jako kratko. Sva se priča odigra za najviše nekoliko minuta. Ili će oni iskazati svoju dominaciju nad vama ili vi nad njima. Čim se to utvrdi, napad je gotov. Naravno, pojačanje u vidu komšije koji će ih dodatno zaplašiti je uvek dobrodošlo.

2024 © - Vesti online