Petak 24.02.2012.
13:54 >> 16:25h
Beta

Danas smo bliži EU, zahvaljujući predsedniku Tadiću

 Danas smo bliže EU, zahvaljujući predsedniku Tadiću
 

"Današnji dogovor pokazuje da je Srbija bila sve vreme dosledna svojoj politici i viziji i da je uspela da svoju politiku i strateške ciljeve i ostvari", rekla je Trivanova agenciji Beta.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac neposredno posle dogovora u Briselu oglasio se na društvenoj mreži Tviter.

"Ključna reč: DOGOVOR!",

Ona je dodala da je dobijanje kandidature za članstvo u EU bilo teško i neizvesno pitanje od kojeg Srbija nije bila spremna da odustane.

"Danas je zahvaljujući Vladi Srbije i predsedniku Srbije Borisu Tadiću ono bliže, realnije i ostvarivije. Ono je važno za našu budućnost, političku, ekonomsku i svaku drugu, i nadamo se da smo ovim otvorili put ka EU, a sa druge strane jasno pokazali da ne odustajemo od svog teritroijalnog suvereniteta", rekla je Trivanova.


Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima.

Šutanovac: Srbija je bliža statusu kandidata za EU
 

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da je Srbija danas bliža dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU nego što je bila pre postizanja dogovora
u Briselu.

"Podsećam da je Srbija dobila preporuku Evropske komisije, a da je uslov pojedinih zemalja bio dogovor koji je danas postignut. Delim blagi optimizam i očekujem da se to reši na način na koji želi većina građana Srbije, iako posao još nije završen", rekao je Šutanovac novinarima na proslavi prve godišnjice formirnja
Univerziteta odbrane.

Šutanovac je dodao da eventualno dobijanje kandidature nije kraj nego
je to nešto što otvara Srbiji nove poslove koji tek slede.

Ljajić: Politika i Evropa i Kosovo nije promašena

Ministar rada i socijalne politike i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić ocenio je danas da je posle dogovora Beograda i Prištine Srbija korak bliže dobijanju stastusa kandidata za članstvo u EU i da je jasno da politika "I Evropa i Kosovo" nije promašena.

"Na ovaj način je praktično uzeta ulaznica za nastavak evropskih intgracija i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU", kazao je Ljajić.

On je rekao da od dogovora s Prištinom ne bi trebalo praviti spektakl niti da ima mesta trijumfalizmu, ali da je sasvim sigurno jasno da politika "I Evropa i Kosovo" nije promašena.

2024 © - Vesti online