Petak 24.02.2012.
11:17 >> 17:01h
Mondo

Zadovoljan sam dogovorom

Pregovori završeni: Borislav Stefanović i Edita Tahiri
 

Postignut je dogovor da u regionalnom predstavljanju Prištine u fusnoti stoji Rezolucija 1244 i savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Dogovor je postignut oko varijante kojoj se Priština snažno protivila proteklih desetak dana.

Priština je tražila da se izbaci Rezolucija 1244, a u fusnotu doda Deklaracija o nezavisnosti.

U tekstu fusnote pisaće: "Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova", javlja RTS.


"Zadovoljan sam ishodom s obzirom da su svi naši interesi potpuno zaštićeni", rekao je Šef pregovaračkog tim Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović za Radio Beograd, dodajući i da su i smernice i zahtevi s naše strane u potpunosti su ispunjeni.  

Prethodno su stizale kontradiktorne informacije o toku dijaloga. Naime, najpre je javljeno da je on završen, ali je ubrzo preneto da taj sastanak ipak nije gotov.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine jutros su nastavili razgovore o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima, koji su noćas prekinuti.

Šef beogradskog tima Borislav Stefanović prethodno je rekao da se dijalog vodio u vrlo teškoj atmosferi i da je za to odgovorna prištinska delegacija. Stefanović je rekao da je u dijalogu došlo do delimičnog približavanja stavova u smislu utvrđivanja same fusnote, mada je to i dalje najveća tačka sporenja.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić potvrdila je danas da su Beograd i Priština postigli sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova i zaključili tehnički protokol o implementaciji sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.


Kocijančić je na konferenciji za novinare u Briselu rekla da se na osnovu sporazuma Kosovu omogućava da učestvuje na regionalnim skupovima, potpisuje sporazume i nastupa u svoje ime na tim forumima, a do sada je sporazume u ime Kosova potpisivao UNMIK.

2024 © - Vesti online