Subota 25.02.2012.
08:00
Smedia

Loše navike prilikom kuvanja

Foto: Ilustracija
 

Grejanje ulja dok ne počne da dimi

Mnogi recepti počinju sa zagrejati ulje. Vi to učinite, i dok se okrenete, ulje se već pregrejalo. To je jedna od mnogih grešaka. Jer kada se pregreje, ulje ne samo da kvari ukus jelu već i sagorevaju antioksidansi. Ulje je poželjno zagrejati do temperature da se počne termička obrada namirnice, što je između 185 i 215 Celzijusovih stepeni.

Prečesto mešanje

Dobro je da povremeno promešate hranu da vam ne bi zagorela, ali prečesto mešanje uništava obrok. Hrana vam na taj način postaje gnjecava i raspada se.

Prepunjen tiganj

Ponekad morate da budete strpljivi da biste dobili najbolje rezultate. Možda jeste najlakše da prepunite tiganj, ali na taj način hrana se duže kuva. Ujedno, hrana se lepi za dno.

Mesu je potrebno da malo odstoji

Gladni ste i želite da odmah navalite. Greška. Mesu je potrebno da malo odstoji pre nego što ga isečete. To je zbog toga što se sokovi raspoređuju po celom mesu i ono je mnogo sočnije. Za male komade mesa najbolje je da stoje pet do deset minuta, a za velike preko 20 minuta.

Pranje mesa pre kuvanja

Pranjem mesa se bakterije unose u sudoperu što može da izazove bolest. Mnogo je bolje da papirnim ubrusom obrišete meso, savetuje Shine.

2024 © - Vesti online