Petak 24.02.2012.
10:53
Smedia

Šta su poslednji obroci američkih osuđenika na smrt

Zatvorenici po zakonu imaju pravo da izraze želju šta žele da pojedu kao poslednji obrok
 

Redit je uspeo da zaviri među kantine američkih zatvora i ispita koje su to najčešće poslednje želje zatvorenika u trenutku neposredno pre izvršenja egzekucije. Ovo su neki od najzanimljivijih slučajeva.

1. Ted Bandi, 43-godišnji zatvorenik sa Floride optužen je za silovanje, nekrofiliju, pokušaj bekstva iz zatvora i pokušaj ubistva. Osuđen je na smrt električnom stolicom i odbio je da izrazi želju za poslednjim obrokom. Tako mu je poslužen tradicionalni američki poslednji obrok koji sadrži srednje pečeni biftek, pržena jaja, heš brauns (hash browns - krompir rendan ili iseckan i ispečen kao palačinka), tost sa džemom, mleko i sveže ceđen sok.

2. Džon Vejn Gejsi, 52-godišnji zatvorenik državnog zatvora u Ilinoju, osuđen je na smrt injekcijom zbog silovanja i ubistava. Njegova lista želja za poslednji obrok izgledala je ovako: 12 prženih škampa, kofica iz KFC-a (Kentucky Fried Chicken), pomfrit i pola kile jagoda. Zanimljivo je da je pre nego što je osuđen, Gejsi bio menadžer čak tri KFC restorana.

3. Roni Li Gardner, 49-godišnji zatvorenik iz Jute, optužen je na smrt streljanjem, što je najteži oblik kazne u amričkom pravosudnom sistemu. Njegovi zločini su provale, pljačke i dvostruko ubistvo. Njegov poslednji obrok sadržao je jastoga, biftek, pitu od jabuka, sladoled od vanile, a sve je to pojeo gledajući trilogiju "Gospodara prstenova".

4. Riki Rej Rektor, 42-godišnji zatvorenik iz Arkaknzasa optužen je na smrt injekcijom zbog dvostrukog ubistva. Kao poslednji obrok on je poželeo i dobio biftek, prženu piletinu, hladan gusti sok od višnje i pitu od pekan oraha. Pitu nije pojeo izjavivši stražaru da će je sačuvati za kasnije.

5. Timoti MekVi (33), optuženik na smrt injekcijom iz Indijane poželeo je samo kilo sladoleda od mente sa čokoladnim mrvicama.

6. Angel Nives Diaz, 55-godišnji zatvorenik sa Floride, optužen na smrt injekcijom zbog ubistva i kidnapovanja i oružane pljačke je odbio da prihvati ponudu za poslednji obrok. Poslužen mu je tradiocionalni obrok, ali on ni to nije prihvatio.

7. Viktor Fegjer, 28-godišnji osuđenik na smrt injekcijom zbog kidnapovanja i ubistva je i najzanimljiviji slučaj. On je poželeo da njegov poslednji obrok sadrži samo jednu maslinu sa košticom.

2024 © - Vesti online