Četvrtak 23.02.2012.
18:34
Beta

Novi Sad: Nismo hteli da diskriminišemo Rome

Niko nije hteo da diskriminiše Rome

Gradska uprava je u saopštenju navela da sporni zahtev za naknadni upis u matičnu knjigu rođenih nije izvršen jer nije bilo dokaza koji bi potvrdili rođenje tih osoba u Novom Sadu, s obzirom na to da su roditelji u vremenu rođenja dece bili prijavljeni u Velesu u Makedoniji.


"Gradska uprava nije imala nameru diskriminacije lica po bilo kom osnovu i preduzimala je aktivnosti u skladu sa propisima i zakonom", navodi se u saopštenju i dodaje da o tome svedoči i činjenica da je gradska uprava naknadno upisivala Rome u matične knjige rođenih i pre i posle tog slučaja.


Nevladina organizacija Praksis (Praxis) iz Beograda saopštila je u sredu da je ta gradska uprava zahteve za naknadni upis troje "pravno nevidljivih" Roma odbacila pozivajući se na "trenutnu situaciju u Novom Sadu, sa sve većim prilivom Roma koji za sebe i za svoju decu tvrde da su rođeni u Novom Sadu".


Predstavnici gradske uprave su isticali i bojazan da će "brzopleto, neozbiljno i neoprezno" postupanje po njihovim zahtevima "izazvati masovnu pojavu sličnih zahteva lica romske nacionalnosti".


Praksis je zbog toga u oktobru 2010. godine podneo tužbu protiv Grada Novog Sada i zatražio da se utvdi diskriminatorsko postupanje prema Romima.

2024 © - Vesti online