Četvrtak 23.02.2012.
20:05
Beta

Indija: U lavinama poginulo 16 vojnika

Foto: Ilustracija

Pukovnik K.S. Greval rekao je da su trojica vojnika poginula u planinskoj oblasti Sonamarg, a ostali u vojnom logoru u gradu Davaru, nedaleko od granice koja deli indijski i pakistanski Kašmir. Lavine su se obrušile sinoć, a državni zvaničnici upozorili su da bi ih u planinskim oblastima moglo biti još.

Greval je rekao da su spasioci u Davaru izvukli 13 preživelih koji su potom zbrinuti u lokalnoj vojnoj bolnici. Još najmanje trojica vojnika zatrpani su u logoru, dodao je.

Zvaničnik vladinog sektora za vanredne situacije Amir Ali rekao je da je u lavinama oštećeno bar 25 vojnih vozila i 17 baraka i upozorio na opasnost od novih lavina. On je, takođe, kazao da se dvojica vladinih zvaničnika na dužnosti u Sonamargu vode kao nestali.

Sneg redovno blokira puteve u regionu zbog čega je Davar svake godine odsečen od Kašmira skoro pet meseci.

Lavine i klizišta su uobičajena pojava u oblasti Himalaja. Prošlog meseca u lavini je stradalo sedam vojnika koji su čistili put kojim se dopremaju vojne zalihe. Sedamnaest vojnika poginulo je 2010. kada se velika količina snega i leda obrušila na vojnu školu u Kašmiru.

2024 © - Vesti online