Četvrtak 23.02.2012.
13:39
Beta

Ili kredit za Galeniku, ili nema lekova

Galenika čeka odobravanje kredita
 

Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković izrazio je očekivanje da će skupština odobriti te garancije, jer "Galenika" može da snabdeva 50 odsto tržišta lekova zbog čega, kako je kazao, država mora da je podrži.

"To je jedna od najznačajnih tema u zdravstvu trenutno, jer neizglasavanje te bankarske garancije dovodi u pitanje snabdevenost tržišta lekova", rekao je Stanković.

On je rekao da je Galenika ispunila dogovor postignut sa Vladom Srbije prošle godine, u nekim segmentima i pre roka, i da je proizvela 22 deficitarna leka, među kojima je "trilazid plus" za srčane i "heparin" za bubrežne bolesnike.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Galenike Živomir Novaković kazao je da je rok za davanje garancija na kredit već kritičan, odnosno trebalo je da bude odobren početkom februara. Reč je o sedmogodišnjem kreditu vrednosti 70 miliona evra sa dvogodišnjim grejs periodom.

Prema rečima Novakovića, kredit bi bio u potpunosti isplaćen do 2018. godine, a Galenika već uspeva da smanji zatečena dugovanja.

2024 © - Vesti online