Nedelja 10.01.2010.
22:12
Tanjug

Srbija možda otkaže "Novartisu" vakcine

Direktorka RZZO Svetlana Vukajlović
Ona je za "Večernje novosti" rekla da je pregovore sa "Jugohemija-farmacijom“ o otkazivanju dela porudžbine počelo čim je postalo jasno da se ne može utrošiti tri miliona vakcina kupljenih za 799 dinara po dozi.

"Sve je još u fazi pregovora, ali postoji saglasnost da se narudžbina prepolovi", kaže Vukajlovićeva, dodajući da o tome ne odlučuje Republički zavod za zdravstveno osiguranje, već Vlada.

"Nijedna od 850.000 doza koje su do sada ušle u zemlju ne može da se vrati. A koliko ćemo od tri miliona ugovorenih vakcina zapravo i uzeti, odlučiće Vlada Srbije. Učinićemo sve da to prođe sa što manjim finansijskim gubitkom, ili bez njega. Predstavnici "Novartisa" bi oko 15. januara trebalo da dođu u Srbiju", rekla je Vukajlovićeva.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je najavio da će Vlada u narednim nedeljama doneti odluke u vezi s preispitivanjem potreba za vakcinom protiv virusa H1N1.

Nepun mesec od početka vakcinacije u Srbiji, vakcinu je do sada primilo nešto voše od 104.000 ili 1,66 odsto stanovništva.

Srbija je do sada platila 500.000 doza. U ugovoru RZZO sa "Jugohemija-farmacijom“ o kupovini tri miliona vakcina nisu precizirani uslovi eventualnog otkazivanja porudžbine. Ugovor može da se raskine, ali prodavac u tom slučaju može da traži nadoknadu štete.

"Sa viškovima vakcine suočavaju se mnoge zemlje, i čini mi se da je oko novog gripa podignuta velika svetska ujdurma", kaže Vukajlovićeva.

"Činjenica je da farmaceutska industrija na sve načine pokušava da proda svoju robu, i to prelazi granicu morala. To nije slučaj samo sa novim gripom, ali je na primeru ove pandimeje bilo vidljivije nego u drugim situacijama. Lično verujem da je farmaceutska industrija imala uticaja i na Svetsku zdravstvenu organizaciju", dodala je direktorka RZZO-a.

2024 © - Vesti online