Četvrtak 23.02.2012.
10:47 >> 12:06h
Beta, FoNet

Willkommen, Vestervele!

 Ministar spoljnjih poslova Nemačke u poseti Srbiji
 

Kako je dopisnici Bete u Berlinu saopštio portparol nemačkog Ministarstva inostranih poslova, jedina tema ovih razgovora biće "mogući napredak u daljem približavanju Srbije Evropskoj uniji". Susret Tadića i Vestervelea potvrdio je i kabinet predsednika Srbije.

Ambasador Nemačke Volfram Mas nije želeo danas da daje izjave o poseti nemačkog šefa diplomatije Srbiji Gvida Vestervelea, ukazujući da će ministar u Beogradu reći šta ima da kaže.


"Mogu samo da vam kažem da su Beograd i Berlin u stalnim kontaktima o svim važnim pitanjima", rekao je Mas novinarima.

Vestervele, kako je rečeno, u Beograd dolazi direktno iz Londona gde zajedno s ministrima i predstavnicima još 50 zemalja učestvuje na međunarodnoj konferenciji o Somaliji.

U decembru 2011. na samitu EU u Briselu Srbiji nije odobren status kandidata za ulazak u EU, i to prevashodno zbog protivljenja Nemačke.

Kancelarka Angela Merkel je prošle sedmice, posle razgovora s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, ukazala da iskustvo Hrvatske pokazuje da "može da bude realizovana želja za ulazak u EU" zemalja Zapadnog Balkana i dodala da niko ne želi da odustane od obećanja koja su im u tom smislu data.

Ali, konzervativna kancelarka je naglasila da "ne mogu da se prave nikakvi kompromisi u slučaju kad određeni uslovi nisu ispunjeni" i dodala da se to odnosi "kako na prijem u evro-zonu, isto tako na prijem u EU i na otpočinjanje pregovora o članstvu".

2024 © - Vesti online