Četvrtak 23.02.2012.
08:30 >> 08:50h
Vestionline

MUP Srbije noćas rušio barikadu na Jarinju?

 

Šator članova SNP 1389 u međuzoni na Jarinju

Kako su javili članovi SNP 1389 sa Kosova i Metohije, koji su noćas dežurali na toj barikadi, oko jedan sat posle ponoći iz pravca Rudnice pojavili su se ljudi u civilnoj odeći sa fantomkama na glavama koji su počeli da verbalno napadaju ljude na barikadi i prete im.

U saopštenju SNP 1389 piše da je maskiranim ljudima ubrzo stiglo pojačanje u džipovi MUP-a Srbije, sa istim zahtevom - da se barikada ukloni, a šator sruši. Prema ovom izvoru istovremeno, sa kosovske strane administrativne linije stigla je patrola vojnika KFOR-a.

Članovi SNP 1389 koji su se nalazili u šatoru u međuzoni povukli su se dublje na prostor Kosova i Metohije, gde su postavili novu barikadu i podigli šator. Prema njihovim rečima na severu Kosmeta je stanovništvo obavešteno o noćašnjem događaju i u većem broju se uputilo ka administrativnom prelazu Jarinje.

Građani sa severa Kosova mesecima koriste alternativne puteve za odlazak u centralnu Srbiju zbog odluke Prištine da na administrativne prelaza Brnjak i Jarinje postavi svoje carinike i pograničnu policiju.

Za predstavnike Kfora prelazi su i ranije bili otvoreni za saobraćaj, ali Srbi preko njih nisu prelazili, ne samo zbog barikada na putu već zbog bojkota i naprihvatanja jednostranih poteza vlasti u Prištini.

Na drugom administrativnom prelazu Brnjak Srbi su u međuzoni postavili barikadu od zemlje, drveća i vozila i na tom delu teritorije saobraćaj se obavlja zaobilaznim putevima.

2024 © - Vesti online