Četvrtak 23.02.2012.
12:38
Đ. Barović - Vesti

Vekarić: Ovde pravde nema

"U ovom slučaju pravde nema. I sam se osećam delimično odgovornim za to. Svaki vaš pogled pitanje je za Tužilaštvo za ratne zločine. Želim da znate da se bavimo ovim slučajem, ako treba razgovaraćemo i sa crnim đavolom da bismo došli do novih podataka", poručio je Vekarić porodicama nestalih u beogradskom Kolarcu na tribini Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji pod nazivom "Znali smo".

Preteška tema: učesnici tribine


 

On je zamolio za razumevanje što ne može detaljnije da govori o ovom predmetu.
"Uskoro ćete videti zašto. Polako se taj mozaik zločina sklapa, pojavljuju se i likovi odgovornih, doduše još u senci", kazao je Vekarić.


Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kazao je da postoji sumnja u odgovornost predstavnika međunarodne zajednice, koji uprkos raspoloživim podacima ništa nisu preduzeli na rasvetljavanju zločina koji se dešavao u njihovom prisustvu. - Nadam se da će pojedincima proraditi savest, kao što je to bilo i u slučaju Karle del Ponte - kazao je Odalović.


Predsednica Udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije Nataša Šćepanović veruje da će doći do pomaka u istrazi. - Prosto, ne smemo da ne verujemo. Na nama je da vršimo konstantan pritisak i na našu državu i na međunarodne institucije da tog pomaka i bude - kaže Šćepanovićeva i najavljuje slične tribine u drugim gradovima u Srbiji.


S druge strane, predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosmetu, Verica Tomanović, kaže da ih najviše ubija ćutanje zvaničnih organa.
- Već 13 godina ništa ne znamo o sudbini 529 ljudi. Svi ćute, a ćutanje nam nanosi najviše zla. Svaki pomak u istrazi za nas je velik kao planina jer uliva nadu da se možda nešto radi u rasvetljavanju istine - kaže Tomanovićeva.

Ruske žrtve

 

Vekarić je kazao da su nedavno identifikovane ruske žrtve trgovine organima u klinici Medikus u Prištini, ali i da pristižu podaci iz Ukrajine, kao i da je u Kanadi pronađen čovek kome je presađen bubreg na Kosovu. Vekarić je naglasio da se ovim problemom sem Tužilaštva bavi i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

2024 © - Vesti online