Četvrtak 23.02.2012.
06:20
Beta

Pismo ministara: Dajte Srbiji kandidaturu

"U zaključcima Evropskog saveta od 9. decembra jasno je šta Beograd treba da uradi. Napredak mora biti postignut u sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu, mora biti postignut dogovor oko učešća Kosova u regionalnim forumima. Pored toga traženo je da Beograd sarađuje sa misijom EULEX-a", navodi se u pismu u koji je imala uvid agencija Beta.

Terci, Žipe i Špindeleger: Uslovljavanje najefikasnije kada je neumoljivo, ali pravedno

"Analizirajući napredak Srbije, zaključili smo da su ti uslovi ispunjeni. Učinjen je značajan napredak u implementaciji postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, a poslednji od njih je priznavanje diploma", piše u pismu ministara.

Šefovi diplomatija Italije, Francuske i Austrije, Đulio Terci, Alan Žipe i Mihael Špindeleger naglašavaju da je "Beograd dao veoma konstruktivne predloge za uključivanje Kosova u regionalnu saradnju, uzimajući u obzir stavove o statusu obe strane".

Dalje se naglašava da je "Beograd aktivno sarađivao kako bi omogućio misijama EULEX-a i Kfora da sprovode svoje mandate".

"Trebalo bi da ispunimo naša obećanja iz decembra, odamo priznanje pojačanim naporima Srbije i njenoj posvećenosti i odobrimo joj status kandidata. Uslovljavanje je najefikasnije kada je neumoljivo, ali i pravedno. Kredibilitet politike proširenja EU zavisi takođe i od naše predvidivosti", ukazuje se u pismu.

Ministri u pismu zaključuju da će odlukom da se dodeli status kandidata, Srbija biti ohrabrena "da nastavi ukupnu normalizaciju odnosa sa Kosovom, što je u skladu sa uslovima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Pismo je poslato i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

2024 © - Vesti online