Sreda 22.02.2012.
21:21
Beta

Evropa ulaže u razvoj infrastrukture Srbije

Evropa hoće da ulaže u puteve u Srbiji
 

Na tribini "Srbija u Evropi" koju je organizvalo Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije, predstavnik EIB Andreas Beikos je rekao da će EIB dati još 80 miliona evra za obilaznicu oko Beograda i 200 miliona evra za železničku prugu od Stare Pazove do Novog Sada.

On je istakao da je EIB Srbiji u 2010. odobrio 690 miliiona evra kredita i da su prošle godine potpisani ugovori vredni 711 miliona evra. Prema rečima Beikosa, najviše novca EIB je investirao u puteve, ali ti projekti sporo napreduju zbog toga što se kasni sa pripremom i objavljivanjem tendera.

Za izgrađnu autoputa od Niša do Dimitrovgrada i od Niša do Preševa odobreno je 579 miliona evra, rekao jer on i istakao da ohrabruje što su obavljeni svi tenederi, tako da će taj novac moći da se povuče u drugoj polovini godine.

Direktorka kancelarije EBRD u Beogradu Hildegard Gacek je istakla da je ta banka u poslednjih 10 godina u Srbiji uložila tri milijarde evra u više od 180 projekata. Kako je precizirala, više od 40 odsto novca koji je odobrila EBRD, otišlo je u transport i energetiku. Infrastruktira i energetika su kičma svake ekonomije, istakla je Gacek.

Šef Kancelarije EU u Beogradu Vensan Dežer je istakao da su energetika i saobraćaj veoma važni za buduće članstvo Srbije u EU. Dežer je naveo da je EU do sada u energetiku Srbije pomogla sa pola milijarde evra, a razvoj transporta sa više od 180 miliona evra.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je takođe da su saobraćaj i energetika najveće razvojne šanse Srbije.

"Dobro je i logočno što su i do sada za razvoj saobraćajne i energetske mreže u Srbiji pokazilvale mnoge evropske zemlje. I ne samo evropske", rekao je on.

2024 © - Vesti online