Sreda 22.02.2012.
22:49

Pronađen najveći ružičasti dijamant

Ovako najveći ružičasti dijamant izgleda pre sečenja i poliranja. Kao roze staklo koje su isprali morski talasi

Procenjuje se da dijamant, koji je dobio ime "Argilski ružičasti jubilej" vredi milione, a biće isečen i poliran u Pertu. Dijamant će biti prodat kasnije ove godine i prikazan širom sveta, uključujuči Njujork i Hong Kong.


Proces poliranja i sečenja, koji je juče počeo u Pertu, trajaće desetak dana. Posle toga, dijamant će proceniti tim međunarodnih stručnjaka. Više od 90 odsto svetskih ružičastih dijamanata potiče iz rudnika Argil, saopštio je "Rio tinto".


"Argilski ružičasti jubilej" spada u lakše ružičaste dijamante. Po boji je sličan "Vilijamsovom ružičastom dijamantu", koji je pronađen u Tanzaniji i koji je britanska kraljica Elizabeta dobila kao svadbeni poklon. Od njega je na kraju napravljen broš za njeno krunisanje.

Ružičasti dijamant u brošu kraljice Elizabete
 


"Bilo je potrebno 26 godina rada u rudniku Argil da otkopamo ovaj kamen i možda se ovako nešto neće više nikada ponoviti", izjavila je upravnik rudnika Džozefina Džonson.


Dijamant jake ružičaste boje od 24,78 karata prodat je 2010. godine za rekordnih 46 miliona dolara jednom britanskom trgovcu na aukciji u Ženevi, što je najveća cena ikada plaćena za neki komad nakita.

2024 © - Vesti online