Sreda 22.02.2012.
19:14 >> 21:32h
Beta

Hag: Snimljena Mladićeva naređenja za Srebrenicu

Mladić snimljen kako iz Beograda razgovara sa potčinjenima u Republici Srpskoj
 

Tadašnji predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant VRS, Karadžić je optužen za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni, 11. jula 1995.

General Mladić snimljen je 16. jula 1995. kako iz beogradske Vojnomedicinske akademije telefonom razgovara sa neimenovanim potčinjenim u RS. Prema optužnici protiv Karadžića i Mladića, tog dana u toku su bila masovna streljanja muslimanskih zarobljenika u okolini Zvornika.

"Kako je gore kod Vinka? Ništa, radite punom parom, maksimalno obezbeđenje", kaže Mladić sagovorniku.

"Vinko", koga Mladić pominje, najverovatnije je Vinko Pandurević, u to vreme komandant Zvorničke brigade VRS. Haški tribunal je Pandurevića 2010. osudio na 13 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava i progona srebreničkih Muslimana.

Mladić se na snimku vidi i kako naređuje da se "ide na Žepu" i da se "udara po NATO", koji je tada pretio vazdušnim napadima na VRS. "Ne čekaj naređenje, čim uđu u vazdušni prostor, rušite, ne zanima nas da l' su Turci ili ko je...", kaže Mladić potčinjenom.

Autentičnost tog i drugih snimaka, danas je u sudnici kao svedok optužbe potvrdio njihov autor, Kanađanin srpskog porekla Milan Lešić, koji je sa drugim iseljenicima desetak puta od 1992. do 1995. donosio novčanu i robnu pomoć liderima bosanskih Srba.

Sve susrete sa Mladićem i Karadžićem, Lešić je zabeležio kamerom. Dan posle susreta, prilikom uručenja skenera VMA 17. jula 1995, Lešić je generala Mladića snimio u Glavnom štabu VRS u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska.

Komandant VRS na snimku zahvaljuje iseljenicima na pomoći i kaže im: "Dolazite u teškom trenutku kada naša vojska vodi žestoke borbe oko Žepe. Nadam se da će prostor Žepe biti rešen na isti način kao i Srebrenica... Čestitam vam oslobađanje Srebrenice koje je važno za srpski narod još iz doba Bune na dahije, kada su srebrenički Turci pobili Srbe u Mačvi, što je lepo prikazao Milić od Mačve".

Tužioci su u dokaze uveli i fotografije koje je Lešić u Crnoj Rijeci snimio 18. jula 1995. Na jednoj od fotografija, sa generalom Mladićem vidi se i tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić.

Tribunal je Perišića prošle godine nepravosnažno osudio na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina u Srebrenici i Sarajevu, 1993-95.

U sudnici je prikazan i Lešićev film iz leta 1994. na kojem mu Mladić, dok ga automobilom vozi u okolini Han Pijeska, kaže da je VRS "potukla" Bošnjake u Podrinju i da bi oni "nestali" sa tog područja da ih u Srebrenici ne štiti Unprofor.

"Potukli smo Turke u Podrinju... Da ih u Srebrenici ne čuvaju Englezi, Ukrajinci i sada Holanđani, nestali bi odavno iz ovog područja", reči su koje Mladić izgovara na snimku.

Lešić je tužiocima potvrdio i da se sa Mladićem i Karadžićem susreo i 2001. godine, kada su oni bili u bekstvu, a iz rečenog u sudnici proizlazi i da su i ti susreti ovekovečeni na fotografijama. Posle prigovora odbrane, sudije, međutim, nisu dozvolile tužiocima da svedoka o tome ispitaju, ocenjujući da to nije bitno za proces.

U unakrsnom ispitivanju Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da se Mladić "hvalio i preterivao" kada je govorio da je VRS "potukla Turke u Podrinju". Na pitanje da li je tokom susreta u julu 1995. čuo da Mladić i njegovi saradnici razgovaraju o bilo kakvim ubistvima, Lešić je odgovorio da se "ne seća" da je toga bilo.

Svedok je, na Karadžićevu sugestiju, potvrdio i da u vođstvu bosanskih Srba nije primetio šovinistički odnos prema Muslimanima i Hrvatima.

Posle Lešića, svedočenje o strukturi Glavnog štaba VRS na suđenju Karadžiću započeo je bivši general VRS Ljubomir Obradović, koji će iskaz nastaviti sutra.

Karadžić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

2024 © - Vesti online