Sreda 22.02.2012.
17:50
Blic

Lekar postao svedok saradnik u aferi "citostatici"

Foto: Ilustracija

Popov je u priznanju direktno optužio ostale osumnjičene, predstavnike farmaceutskih kuća od kojih je uzimao mito i kolege sa Instituta sa onkologiju, na čelu sa Nenadom Borojevićem, koji je izvršio samoubistvo 11. januara, nekoliko dana nakon što je Popov sklopio sporazum.

U junu 2010, kada je pokrenuta akcija "Kraba", Popov, inače onkolog-internista, bio je jedini koji je izbegao hapšenje. U tom momentu bio je na odmoru u Grčkoj, iz koje je kasnije otišao u Makedoniju, gde se krio do kraja prošle godine, kada je započeo pregovore sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

- Pregovori su završeni tako što je Popov objasnio celokupnu mrežu zloupotreba u potrošnji citostatika na Institutu za onkologiju, direktno optužujući Borojevića, Zorana Bekića, bivšeg načelnika Odeljenja pedijatrijske onkologije, i Zorana Tomaševića, pomoćnika direktora za zdravstvenu delatnost IORS. Objasnio je i metode na koje su dobijali novac od farmaceutskih kuća. Zauzvrat, Popov je dobio mogućnost da se vrati u Beograd, a sada je na slobodi - kaže za "Blic" izvor uključen u postupak koji se vodi pred Tužilaštvom za organizovani kriminal.
 

Ime Popova je od pokretanja akcije "Kraba" bilo najinteresantnije, jer su se u medijima upravo pojavili transkripti njegovih telefonskih razgovora sa predstavnicima farmaceutskih kompanija "Merk" i "Roš", a koji jasno oslikavaju način "poslovanja" doktora i farmaceuta, kojim se potrošnja određenih lekova plaćala hiljadama evra, ali i ucenjivala isplata skidanjem pacijenta sa terapije.

U jednom takvom razgovoru sa izvesnom Saškom iz kompanije "Roš", Popov se dogovarao kako da dobije što više novca za prepisivanje njihovog leka "avastina", ali i žalio što nije isplaćen za kraj 2009. godine.

"Moraćemo da razgovaramo, a oni neka odluče da li će sada da razgovaraju na nivou 30 pacijenata ili za mesec dana na nivou pet pacijenata. Bio sam besan i razočaran, jer mi se u pet godina saradnje to nije desilo. Ja se ne plaćam po prometu, imam druge aktivnosti po kojima se plaćam. Ja sam partner, sa mnom se tako ne razgovara", pričao je Popov.

Suđenje zbog zloupotrebe citostatika počelo je u maju prošle godine.

2024 © - Vesti online