Nedelja 10.01.2010.
18:42
Tanjug

Papa: I imigranti su ljudska bića

"Emigrant je ljudsko biće, koje se razlikuje samo po mestu iz kojeg potiče, po svojoj kulturi i tradiciji", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve, u obraćanju vernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Benedikt XVI je rekao da su emigranti osobe koje treba poštovati, koje imaju svoja prava i odgovornosti, naročito kada je reč o poslovima koje rade u stranim zemljama, jer na tom polju ima mnogo prostora za eksploataciju, preneo je Bi-Bi-Si.

"Moramo da prodremo u srž problema... nasilje nikada ne sme da bude način prevazilaženja različitosti", naglasio je papa.

Govor Benedikta XVI usledio je pošto su italijanske vlasti evakuisale više stotina imigranata iz grada Rozarna na jugu zemlje i dovele dodatne policijske snage, posle sukoba lokalnog stanovništva i stranaca.

Oko 320 afričkih doseljenika, uglavnom iz Gane i Nigerije, ukrcani su u autobuse i prevezeni u jedan prihvatni centar na 170 kilometara od Rozarna. Dodatne policijske snage angažovane su posle dvodnevnih nereda, u kojima je povređeno 57 ljudi, među kojima i 18 policajaca.

2024 © - Vesti online