Nedelja 10.01.2010.
18:14
Vestionline

Britanci sumnjičavi prema komšijama muslimanima

Pošto je Švajcarska na referendumu zabranila dalju izgradnju minareta, a istraživanja pokazala da se s tom odlukom slaže i polovina Francuza, britansko ispitivanje javnog mnenja potvrđuje sličan trend: više od pola stanovnika bi se suprotstavilo gradnji džamije u njihovom susedstvu (ali im ne bi smetala gradnja nove crkve).


Osim toga, većina ispitanika smatra da je multikulturni eksperiment propao. Čak 52 odsto Britanca misli da je zemlja duboko podeljena po religijskoj osnovi, a 45 odsto veruje da verska različitost ima negativan uticaj.


Samo četvrtina ispitanika ima pozitivan odnos prema muslimanima, a više od trećine prema njima oseća hladnoću. Osim toga, većina ispitanika je sklona ograničavanju slobode govora kako bi se ućutkali verski ekstremisti.


“Ljudi postaju sve netolerantniji zato što se islam doživljava kao pretnja socijalnoj koheziji”, izjavio je Dejvid Voas, profesor na Univerzitetu u Mančesteru, koji je analizirao rezultate istraživanja. Muslimani su se našli u središtu politike socijalne kohezije, nastavlja profesor Voas, “jer ni jedna druga grupa ne podstiče toliku zabrinutosti”.


Istraživanje je pokazalo da nivo tolerancije raste s nivoom obrazovanja: obrazovaniji su otvoreniji prema drugačijem odevanju i ponašanju u skladu s verskim pravilima.


Procenjuje se da muslimanska zajednica u Velikoj Britaniji broji oko dva miliona, a većina ispitanika je izjavila da predstavljaju pretnju nacionalnom identitetu.


Zaključak je međutim da je većina ispitanika sumnjičava prema pripadnicima bilo koje vere koji iskazuju radikalne stavove i protive se uticaju vere u sferi javnog života.

2024 © - Vesti online