Nedelja 10.01.2010.
18:33
Srna

Uhapšeno četiri člana ETA - e

Dvojica pripadnika ETA - e Garikoič Garsija Arijeta i Irače Ortiz de Baron uhapšeni su u mestu Bermiljo de Sajago u Portugalu, 20 kilometara od granice sa Španijom, pošto je u blizini policijske baze zaustavljen kombi pun eksploziva, rekao je portparol regionalog Ministarstva unutrašnjih poslova Migel Anhel Visente.

"Nekoliko kuća u ovom mestu, koje ima oko 1.000 žitelja, je evakuisano", rekao je Visente, dodavši da je u kombiju pronađeno 10 kilograma eksploziva, oružje malog kalibra i materijal za pravljenje bombi.

Ministar unutrašnjih poslova Španije Alfredo Perez Rubalkaba rekao je da su dva pripadnika ETA - e Injaki Irabaren Galbete i Eider Ururu Zabaleta uhapšena u francuskoj oblasti Klermon-Feran u trenutku kada su prilazili skrovištu oružja.

"Dva pripadnika ETA - e krenula su prema skrovištu oružja, a tamo su zatekli snage bezbednosti Španije i Francuske", rekao je Rubalkaba, hvaleći strpljenje i budnost pripadnika bezbednosti "u ekstremno hladnim uslovima". Rubalkaba je dodao da je policija rom akcijom zaplenila oružje, novac i lažna identifikaciona dokumenta.

On je upozorio krajem decembra da će ETA napasti u vreme kada Španija preuzima mesto predsedavajućeg EU. ETA je u prošlosti kao mete napada birala zgrade.

Poslednji napad bio je u julu, kada je ta teroristička organizacija priznala da je aktivirala 300 kilograma eksploziva u jednom kombiju u blizini policijske baze u Burgosu, kada je povređeno 60 ljudi, uključujući decu.

2024 © - Vesti online