Sreda 22.02.2012.
11:51 >> 12:53h
Beta, FoNet

Bez lokalnih izbora na severu Kosova!?

Slavica Đukić-Dejanović

Javnom servisu je rečeno u kabinetu predsednice Skupštine da je nedeljnik Novi magazin "pogrešno interpretirao" Slavicu Đukić Dejanović, prenevši njenu izjavu da neće raspisivati lokalne izbore u kosovskim opštinama.

Kako su ranije prenele agencije, Đukić-Dejanović je za "Novi magazin" rekla da je Rezolucijom 1244 UN Srbija preuzela obaveze koje je limitiraju i koje mora poštovati, pa izbori neće biti raspisani u opštinama na severu KiM.

"O tome ne treba da se šuška, već javno govori", istakla je ona.

Đukić- Dejanović je navela da neće raspisati opšte lokalne izbore, odnosno da neće u opštinama na severu Kosova.

"Tačno je da prema Ustavu Srbija ima obavezu da raspiše izbore na celoj teritoriji Republike, odnosno u svim opštinama i gradovima u kojima su se stekli uslovi za to i u kojima aktuelnim sazivima ističe četvorogodišnji mandat", kazala je predsednica Skupštine Srbije.

Rezolucija 1244, međutim, ne ograničava održavanje parlamentarnih izbora pošto svi građani Srbije upisani u birački spisak imaju izborno pravo, podseća "Novi magazin" i navodi da će izuzimanjem severa Kosova iz lokalnih izbora praktično početi ukidanje srpskih institucija na KiM koje je pre šest meseci tražila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Odluci o neraspisivanju lokalnih izbora na KiM protivi se Demokratska stranka Srbije.

Kako najavljuje njen potpredsednik Slobodan Samardžić, DSS prikuplja potpise za peticiju za izbore “i južno i severno od Ibra“, a uporišna tačka su im rezultati nedavnog referenduma u četiri srpske opštine na kojima je ogromna većina građana odbacila prištinske institucije.

2024 © - Vesti online