Nedelja 10.01.2010.
17:30
news.com.au, Vestionline

Atentator na papu zarađuje milione

Agča (52) je u pismu koje je poslao medijima istakao da “postoji ogromno interesovanja od Japana do Kanade“ i za snimanje igranog i dokumentarnog filma. On je, inače, kaznu doslužio u svojoj zemlji od 2000, kad ga je Italija izručila Turskoj. Italijanu su Agču, štaviše, tada i pomilovali, ali je on završio u turskom zatvoru jer je 1979. godine ubio zemljaka, novinara Abdija Ipekčija.

U svetu postoji veliko interesovanje za obelodanjivanje činjenica u vezi sa atentatom na papu 1981. godine, koji je Agča izvršio na Trgu Svetog Petra u Rimu. Naime, još uvek nije poznato da li je Mehmet Ali Agča tada delovao sam ili je bio deo - pa pogađate - ruske zavere čiji je cilj bio da bude eliminisana pretnja komunističkoj vladavini u istočnoj Evropi.

U pismu koje je poslao medijima Agča je sebe opisao kao “zdravog i jakog, i fizički i mentalno“, navevši da bi uskoro trebalo da inkasira 7 miliona dolara za TV intervju i dve knjige. Turčin je, navodno, pisao i Denu Braunu, autoru čuvenog bestselera “Da Vinčijev kod“, o svojoj knjizi, sa naslovom “Vatikanski kod“, po kojoj bi trebalo da bude napisan scenario za film.

2024 © - Vesti online