Utorak 21.02.2012.
20:05
24sata.info

Teroristi napadaju svet ptičijim gripom?

Virus ptičjeg gripa kao potencijalno oružje bioterorista
 

Svetska zdravstvena organizacija, odlučila je, uprkos zabrinutosti i upozorenjima stručnjaka, da bi takvu informaciju mogli iskoristiti bioteroristi i pokrenuti pandemiju, objaviti istraživanja o mutiranom zaraznom obliku ptičjeg gripa.
 

Odluka je donesena nakon posebnog sastanka 22 stručnjaka za ptičji grip u Ženevi, gde se raspravljalo o "hitnim pitanjima" vezanim za objavljivanje poslednja dva istraživanja o toj bolesti.

Na sastanku je zaključeno da je rizik od terorističkog napada manji od realne opasnosti da se mutacije virusa gripa dogode u prirodi i zbog potrebe da naučna zajednica podeli informacije koje bi mogle da pomognu u identifikovanju razdoblja kada bi tačno virus mogao razviti sposobnost da se lakše prenosi.

Međutim, Sjedinjene Američke Države nisu bile deo tog konsenzusa pa će kod njih određeni delovi dokumentacije ostati neobjavljeni.

Iako virus ptičjeg gripa H5N1 retko pogađa ljude, može biti koban po čovekov organizam - od oko 600 poznatih slučajeva zaraze, više od polovine okončano je smrću. Ali, kada bi se virus lakše prenosio sa ptica na ljude, stručnjaci procenjuju da bi milioni ljudi mogli biti zaraženi.

Stručnjaci su na sastanku SZO dogovorili i da pre objavljivanja istraživanja, koje će preneti magazini Science i Nature, moraju biti preduzete određene mere opreza. Uz to, grupa naučnika, koja je učestvovala u istraživanjima, stavila je 60-dnevni moratorijum na dalja ispitivanja, ali taj će rok još biti produžen zbog procene rizika.

2024 © - Vesti online