Utorak 21.02.2012.
19:46 >> 21:03h
Srna

Euleks: Ima li masovne grobnice kod Raške?

Euleks traži da Srbija ispita da li u blizini Raške postoji masovna grobnica
 

Odeljenje za sudsku medicinu (OSM) Euleksa navodi u godišnjem izveštaju o operativnim aktivnostima u vezi sa nestalim licima, da će nastaviti da traži od srpskih vlasti da provere potencijalne lokacije kao što je Rudnica, na naučni i sistematski način, koristeći odgovarajuću metodologiju i tehniku.

Prema istom izveštaju, sumnja se da se u kamenolomu u Rudnici nalaze ostaci 300 tela, prenosi RTS.

Vladi Srbije se preporučuje da poveća napore za oslobađanje dokumenata MUP-a i oružanih snaga bivše Jugoslavije iz 1998. i 1999. godine o grobnicama i događajima koji se odnose na konflikt na Kosovu, za koje se u izveštaju Euleksa procenjuje da su od vitalnog značaja za rešavanje nekoliko slučajeva nestalih lica.

Istraga i rešavanje pitanja nestalih lica na Kosovu od najveće je važnosti za Euleks, a broj nestalih u pokrajini je 1.790, od čega je 499 nealbanaca, navodi se u izveštaju.

Tokom prošle godine, sudsko-medicinski eksperti Euleksa, koji rade u OSM, izvršili su 84 terenske operacije i pronašli 42 lica. Više od 70 odsto ekshumacija koje je Euleks sproveo tokom poslednje tri godine obavljeno je na grobljima na Kosovu. Veliki deo nestalih je pronađen u nepoznatim grobovima na tim grobljima.

Stoga, vrlo je verovatno, navodi Euleks, da je značajan broj kosovskih Albanaca, koji se još vode kao nestali, sahranjen u nepoznatim i neobeleženim grobovima.

2024 © - Vesti online