Utorak 21.02.2012.
18:34 >> 18:53h
B92

Četiri godine od mitinga za Kosovo

Rekordan broj ljudi okupio se ispred Skupštine
 
Iako je prošlo četiri godine, još nema odgovora na pitanje koje je kriv za tadašnje nasilje na ulicama. Za paljenje američke ambasade sudi se samo jednoj osobi - Milanu Živanoviću.

Suđenje je, posle reforme pravosuđa, počelo iznova zbog promene sudije. Saslušan je okrivljeni, urađena su veštačenja i ispitana je većina predloženih svedoka, kaže portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

"Na narednom glavnom pretresu u aprilu predviđeno je ispitivanje četiri svedoka iz ambasade, ako ne bude novih dokaznih predloga. Ovaj krivični postupak će biti završen u najskorije vreme", rekla je Ristićeva.
 

Neredi na ulicama počeli su još dok je trajao miting "Kosovo je Srbija", na kom je govorio tadašnji premijer Vojislav Koštunica, kao i Tomislav Nikolić, tada zamenik predsednika opozicione Srpske radikalne stranke. Predsednik Srbije Boris Tadić bio je tada u službenoj poseti Rumuniji.

Na meti izgrednika nisu bila samo strana predstavništva, već i prodavnice u centru grada. A kako je Beograd pustošen te večeri najbolje se vidi na amaterskom snimku koji je osvanuo na sajtu Jutjub pod nazivom "Kosovo za patike". Dve devojke s torbama natrpanim kradenom robom krstarile su od Terazija do Slavije.

Iznenađene popularnošću snimaka njihove krađe, devojke su se narednog dana branile da su radile ono što i "svi ostali" i da su u grad došle samo zbog Kosova. Glavne zvezde snimka “Kosovo za patike” osuđene su zbog krađe u Prvom opštinskom sudu u Beogradu na po deset godina zatvora, uslovno na četiri godine.

2024 © - Vesti online