Utorak 21.02.2012.
18:23
24sata.rs

Autistični naučnik projektovao imaginarni milionski grad

Treen je na projektovanju Urvila radio više od 20 godina
 

Treen je ovom gradu, čijim se projektovanjem bavi od 1984. godine, posvetio čitav život, planirajući ga do najsitnijih detalja. Plan svog imaginarnog grada predstavio je na konferencijama o autizmu širom svet.

Nastao prema umetnikovim impresijama svetskih metropola poput Njujorka i Londona, grad nosi ime francuske naučne baze na Antarktiku "Dumont d'Urville".
 

Grad je inspirisan metropolama poput Njujorka i Londona
 


Treen se u početku projektovanja služio lego kockicama, ali je njegova zamisao uskoro prevazišla mogućnosti ovog sredstva, pa se naučnik nakon 1987. posvetio crtanju projekta.


Knjigom o Urvilu ceo projekat je dobio novu dimenziju, jer se Treen u njoj bavi istraživanjem imaginarne istorije grada, koja opisuje napade na grad u Drugom svetskom ratu, a seže čak i do Francuske buržoaske revolucije 1789. godine.

Žil Treen sa svojom devojkom Ketrin Mue, umetnicom koja pati od Aspergerovog sindroma
 


- Tokom Revolucije, Urvil je imao oko 2.8 miliona stanovnika, ali je broj stanovnika postao premali da bi ispratio industrijsku revoluciju. Kako bi u tome uspeo, grad je angažovao poznatog urbanističkog planera Oskara Labaliera (1803 – 1883), koji je započeo velike urbane projekte koji obeležavaju Urvil i danas – kaže Treen u svojoj knjizi, koja sadrži 300 detaljnih crteža i planova Urvila.
Pogledajte kako izgleda Treenov Urvil.

2024 © - Vesti online