Utorak 21.02.2012.
16:48
FoNet

Džulija, dođi da osetiš trubu u Guči!

Džulija, dođi da vidiš Guču : Slobodan Jolović
 

Jolović je u javnom pozivu istakao da je Sabor trubača potvrdio da negde u centralnoj Srbiji postoji dobro odgajeni i tradicionalno vaspitani srpski domaćini koji su dočekali goste sa svih strana sveta. predstavljajući na najbolji način svoju, i poštujući kulturu i tradiciju onih koji su nam u gostima bili.


"Kada dođete, videćete kako je u ovaj kraj utkana stara vokalna tradicija sa folklorom i glasovitim instrumentom, trubom, uz geslo da tradiciju možemo voleti ili ne, ali je moramo poštovati", poručio je Jolović, povodom izjave Džulije Roberts magazinu Glorija da bi volela da poseti Srbiju i uživa u zvucima drgačevskih trubača.


Prema njegovim rečima, ispostavilo se da se ovde tradicija ne samo poštuje nego i iskonski voli, "jer rođenjem biva urezana duboko u svakog od nas".


"Na ovom podneblju, mlade generacije, izuzetno obrazovane i talentovane, svoju srpsku muzičku tradiciju oživljavaju svojim nadahnućima i snagom kakva se nigde ne sreće osim u Guči. Valjda zato, Sabor traje preko 50. godina", poručio je on.


Jolović je ocenio da je Sabor trubača nesvakidašnje okupljanje ljudi iz celoga sveta koji uz "čudesne zvuke, reklo bi se, nacionalnog srpskog instrumenta trube, postaju radosniji, zdraviji i tradicionalno mudriji".


"I posle ovog boravka kod nas, znaćete da ste bili u slobodarskoj, pitomoj tradiciji vernoj zemlji Srbiji", zaključio je Jolović.

2024 © - Vesti online