Utorak 21.02.2012.
10:50
M. Č. M. - Vesti

Pogledajte 51 barjak srpskih pukova

Igor Jovičić, državni sekretar Ministarstva odbrane, pred velikim brojem predstavnika Republike Srbije, Vojske Srbije, moravičkog upravnog okruga i lokalne urpave grada, kao i žitelja Čačka, otvarajući ovu izložbu, koju je pripremio i realizovao Vojni muzej iz Beograda, pored ostalog je rekao:

- Radi se o najvažnijem simbolu, koji svaki vojnik ima. Sada imamo retku priliku da vidimo 51 zastavu pukova srpske vojske, kao i drugih zastava, kao najvažnije simbole države i vojske i koje se vezuju za ovaj period, pod kojima su naši preci gradili položaj i ulogu Srbije u tadašnjoj Evropi.


Viši kustos Vojnog muzeja iz Beograda Anđelija Radović, koja je postavila ovu izložbu je kazala:
- Ove zastave srpskim pukovima su, u dva navrata, tokom 1911. godine uručili kralj Petar Prvi Karađorđević i ministar vojni general Stepa Stepanović, koji je u prigodnoj besedi podsetio da je "Zastava sveto znamenje vojničke časti i dužnosti, vojničke slave i ponosa".


Pod pukovskim i dobrovoljačkim barjacima, srpska vojska je za slobodu i čast otadžbine krvarila i jurišala od Cera, Kolubare, Drine, Beograda, povlačila se preko Kosova i albanskih gudura do Skadra, Drača i Krfa, a potom preko Solunskog fronta ponovo do Beograda i dalje, do oslobođenja i ujedinjenja.

Barjaci

 

U galeriji čačanskog Narodnog muzeja pored zastava srpskih pukova nalazi se i 10 barjaka doborovoljačkih jedinica iz inostranstva.

 

Portreti

 

Na izložbi su predstavljeni i portreti kraljeva Petra Prvog i Aleksandra, vojvode Živojina Mišića, Petra Bojovića, Radomira Putnika i drugih srpskih starešina, pojedinih jedinica, zatim brojna odlikovanja, diplome, srebrni lovorovi venci i umetnička dela naših poznatih slikara Uroša Predića i Mihaila Milovanovića.

2024 © - Vesti online