Utorak 21.02.2012.
10:29
Glas Srpske

Francuski film: BiH raj za šverc oružja

Svaki peti građanin BiH čuva ratno oružje

U razgovoru, kako je predstavljeno, s bivšim pripadnikom Vojske Republike Srpske Goranom na Romaniji, on im kaže da oružje drži u kući jer mu je ostalo iz rata, kao i mnogima, te da ga nisu vratili u akciji koja je bila organizovana.


Prema tom dokumentarcu, 20 odsto stanovnika BiH ilegalno poseduje oružje. Na pitanje novinara za koliko bi prodao "kalašnjikov", Goran kaže da je cena 400 evra.


Posle Romanije novinari putuju u Sarajevo da kupe pušku od Dragana. Novinar kaže da je BiH raj za šverc oružja, te da "više nisu važne vera i nacionalnost, nego pare".

Ističe da su u BiH "oni koji su do juče ratovali jedan protiv drugog, danas saradnici radi novca", puštajući zatim snimak razgovora sa švercerom oružja.


Novinar: Odakle vam ovo oružje?
Švercer: Ovo je iz skladišta iz Republike Srpske.
Novinar: Gde ga šaljete?
Švercer: U Nemačku, Francusku, Italiju, Belgiju, za razne pljačke i tako dalje.
Novinar: Ko kupuje ovo?
Švercer: Ne kupuju doktori! Kriminalci, ko će drugo.


Od Sarajeva do Pariza je 1.800 kilometara, a posle 28 časova vožnje autobusom i prolaska kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Nemačku novinari su bez problema stigli u Pariz.

U glavnom gradu Francuske "kalašnjikov" košta oko 2.500 evra.

Novinari su "kalašnjikov" kupljen od švercera predali francuskoj policiji koja svake godine zapleni oko 4.500 komada raznog naoružanja koje dolazi sa Balkana, piše "Glas Srpske".

2024 © - Vesti online