Utorak 21.02.2012.
07:21 >> 07:54h
Press

Darko Mladić: Sumnjam da će tata preživeti suđenje

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
 

- Čujemo se svakodnevno, a pre sedam dana sam se vratio iz Haga. S obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje, drži se fantastično, odlično. Međutim, doživeo je tri moždana udara i pitanje je kako će podneti procesuiranje imajući u vidu napor koji mu predstoji - priča Darko Mladić.


On nije želeo da govori o zatvorskim danima generala Mladića, jer mu je to, kako objašnjava, praktično zabranjeno pravilima Tribunala.
 

Svedoči video-linkom o jatacima

Ratko Mladić trebalo bi da svedoči putem video-linka iz Tribunala u Hagu na ponovljenom suđenju optuženima za pomaganje u njegovom skrivanju pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, izjavila je portparol suda Ivana Ramić.

Deset jataka se tereti da su u različitim periodima od 2002. do 2006. godine pomagali u skrivanju Mladića, iako su znali da je Haški tribunal podigao optužnicu protiv njega.

- Prema haškim pravilima, obavezan sam da ne govorim u medijima o njegovom zdravstvenom stanju. Potpisao sam dokument da ne iznosim nikakve detalje. Čudna su to pravila, ali moram da ih se pridržavam kako ne bismo ugrozili položaj porodice, odnosno da nam ubuduće ne uskrate posete - navodi Darko.


Mladićev sin nije hteo da otkrije da li je uspeo da ubedi predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da RS novčano pomogne odbranu njegovog oca.


- Porodica i ja ne dajemo nikakve izjave u vezi sa odbranom u Hagu kako bi se izbegle bilo kakve spekulacije i zabune - rekao je Darko.


Proces protiv Ratka Mladića, optuženog u 11 tačaka za genocid, zločine protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH, počinje 14. maja.


Sudije Međunarodnog suda pravde, pozivajući se na nalaze lekara, utvrdile su da je Mladićevo zdravstveno stanje dovoljno dobro da učestvuje u procesu.

2024 © - Vesti online