Utorak 21.02.2012.
13:01
N. S. Preradović - Vesti

Smenićemo demokrate sa vlasti

Marko Đurić, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke
 

Zbog čega je u javnosti plasirana priča da formirate vladu u senci?
- U pitanju je prljavi trik kojim se služi režim u borbi protiv promena u Srbiji. U anglosaksonskim zemljama, prvenstveno u Velikoj Britaniji, uobičajeno je formiranje takvih vlada, dok za našu zemlju to nije karakteristično. Režimski mediji koji navode da smo formirali vladu u senci zapravo žele da unesu pometnju među naše glasače. Što je bliži datum održavanja izbora, to režim smišlja veće manipulacije. Tako je konstruisao i plasirao laž da SNS deli ministarske fotelje pre nego što su i izbori održani.
 

Bez diskriminacije

Ukoliko pobedite, koje ministarsko mesto ste spremni ponuditi čoveku iz dijaspore?
- U Srpskoj naprednoj stranci nikakva diskriminacija po mestu prebivališta ne postoji, niti će postojati.

 

Srozan standard

"Vlada Srbije je u protekle četiri godine srozala životni standard građana za 60 odsto. Pad kupovne moći građana beleži se 42. mesec za redom. SNS će, kada dođe na vlast, insistirati da svi odgovorni za to, budu kažnjeni", kaže Đurić.

Drugim rečima, ispada da pravite ražanj, a zec u šumi?
- Tačno tako. Mi se ne bavimo podelom funkcija pre izbora.


Ipak, vaš kandidat za premijera, ako pobedite, biće predsednik stranke Tomislav Nikolić?
- Jasno smo rekli da će, kada pobedimo na izborima, premijer Srbije biti Tomislav Nikolić, a kandidat za gradonačelnika Aleksandar Vučić. Želimo pobedu na svim nivoima i napravićemo manju i efikasniju vladu. Tražimo podršku građana za poresku politiku koja neće podrazumevati da su u Srbiji banke oslobođene poreza na transakcije, dok se proizvodi za decu i bebe tarifiraju najskupljim poreskim stopama.


Sadašnja ekonomska situacija u zemlji je izuzetno teška.
- Ministarstvo ekonomije je jedno od najodgovornijih za to što su u Srbiji mala i srednja preduzeća destimulisana i dovedena na ivicu bankrotstva, što rezultira brojnim otkazima. Vlada Srbije je lošom poreskom politikom i birokratskim procedurama paralisala privredu, čime je direktno gurnula u stečaj 40.000 malih i srednjih preduzeća. SNS će tražiti izmene Zakona o PDV-u koje bi trebalo da olakšaju poslovanje, a između ostalog, to bi podrazumevalo da privrednici porez plaćaju nakon što prodaju robu, a ne kada je proizvedu.


S kim izlazite na izbore?
- Izlazimo na jednoj listi sa Novom Srbijom, Pokretom socijalista i Pokretom Snaga Srbije - Bogoljub Karić. Cilj nam je da porazimo i smenimo Demokratsku stranku i njenu koaliciju.


Kakav ćete odnos imati prema dijaspori?
- Sve naše ljude koji koji žive i rade u dijaspori, a koje možemo da dovedemo u zemlju da svojim radom i iskustvom doprinesu boljitku, mi ćemo dovesti. Vladajuće garniture u Srbiji u poslednjih dvadesetak godina su se dvojako odnosile prema dijaspori. Ili su je ignorisali ili prizivali radi materijalne pomoći. Nikad niko nije dijasporu uključio u društveno politički život zemlje, i to je kapitalna greška.

2024 © - Vesti online