Ponedeljak 20.02.2012.
20:22
Tportal.hr

Bebe razumeju sve što im kažete

 Kako tvrde u magazinu ''Proceedings of the National Academy of Sciences'', šestomesečna beba razume gotovo ceo rečnik roditelja. Ako roditelji sa njima razgovaraju normalno, ističu naučnici, bebe će u odrasloj dobi imati bolje jezične veštine.

Samo vi pričajte, sve vas ja razumem

Istraživanje koje su proveli psiholozi pokazuje da bebe razumeju reči koje čuju i to puno pre nego što nauče da ih izgovaraju. To pobija staru teoriju da deca počinju da razumeju jezik tek sa godinu dana.

Psiholozi Elika Bergelson i Danijel Svingli, autori istraživanja, uočili su da deca mlađa od godinu dana očima traže jabuku na kompjuteru pošto im se postavi pitanje ''Gde je jabuka?''. U istraživanju su učestvovale 33 bebe od šest do devet meseci starosti, a naučnici su i sami ostali iznenađeni velikom količinom njihovog razumevanja reči.

'Mislim da je ovo istraživanje zapravo velika poruka roditeljima: možete da razgovarate sa svojom decom i budite sigurni da će ona razumeti sve što kažete. Naravno, neće vam odgovoriti na to verbalno, ali će razumeti. A što više razumeju, grade svoje znanje za budućnost', istakao je Svingli.

2024 © - Vesti online