Ponedeljak 20.02.2012.
20:55
RTS

Putin: Rusija mora vojno da ojača

"Mi ne možemo da jačamo naše međunarodne pozicije, razvijamo privredu, demokratske institucije, ako ne budemo u stanju da zaštitimo Rusiju i ako ne procenimo rizike mogućeg reagovanja na ove ili one pretnje", navodi Putin u svom predizbornom tekstu "Biti jak: garancija nacionalne bezbednosti Rusije", koji je objavila "Rosijskaja gazeta".

Putin sa vojnim vrhom zemlje na paradi u Moskvi

"Nikoga ne smemo da dovodimo u iskušenje zbog svoje slabosti", dodaje ruski premijer.

Jačanje odbrambene sposobnosti zemlje Putin planira putem tehničkog snabdevanja armije, razvijanja prognoziranja budućih pretnji, davanjem socijalnih garancija vojsci i poboljšavanjem ugleda vojske.

Putin je saopštio da tokom naredne decenije planira isporuke novih tipova naoružanja vojsci, kako bi se ona oslanjala na novu tehniku. "Na tehniku koja vidi dalje, gađa tačnije i reaguje brže nego analogni sistemi svakog potencijalnog protivnika", naveo je on.

Putin je ukazao da nije reč o militarizaciji vojnog budžeta, već o ulaganjima koja su nedostajala u vreme kada vojska nije bila dovoljno finansirana.

Premijer je priznao da je ruska odbrambena industrija značajno zaostala poslednjih 30 godina, te da u narednih deset godina treba da nadoknadi propušteno i vrati svoje tehnološko vođstvo u osnovnim vojnim tehnologijama.

2024 © - Vesti online