Ponedeljak 20.02.2012.
19:31
Beta

EULEX: Ne možemo normalno na sever

"Nasuprot izveštajima u štampi, i uprkos našem dugotrajnom stavu, EULEX još nema stalan i bezuslovan pristup severu. Iako su neki naši konvoji mogli da dođu do prelaza, stanje - posebno u severnom delu Mitrovice, ostaje nepromenjeno uz samo ograničen i/ili povremen pristup", piše u saopštenju EULEX-a.

Barikade čuvaju sever: Pripadnik EULEX-a

Deo medija u Prištini nedavno je pisao da su međunarodne misije na Kosmetu 24. januara postigle dogovor sa predstavnicima opština na severu da se EULEX-u dozvoli nesmetano kretanje severom, pod uslovom da ne prevozi pripadnika kosovske policije i carine.

EULEX je saopštio da nije, i da neće sklopiti sporazum o nesmetanom kretanju jer se, kako se navodi, o slobodi kretanja ne može pregovarati.

U saopštenju se navodi da EULEX i Kfor insistiraju na slobodnom i bezuslovnom pristupu svim delovima Kosmeta bez odlaganja, kako bi ta misija mogla da nastavi redovan rad u oblasti vladavine prava.

Dodaje se da EULEX posebno zabrinjava opstrukcija Okružnog suda u Mitrovici koji, kako se navodi, svima uskraćuje vladavinu prava.

2024 © - Vesti online