Ponedeljak 20.02.2012.
18:36
Beta

Srpski srednjoškolci nezainteresovani za kulturu

Foto: Ilustracija
 

Rezultati istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u kojem je anketirano 2.439 srednjoškolaca u 33 grada u Srbiji pokazuju da više od trećine mladih retko posećuje ustanove kulture.

Kako je saopšteno, 85 odsto ispitanih srednjoškolaca retko ili nikada ne posećuje muzeje, više od 77 odsto ne gleda pozorišne predstave, a dve trećine gotovo nikada ne odlazi u bioskop.

Prema rezultatima, trećina srednjoškolaca čita knjige samo kad mora - za lektiru, i nemaju interesovanja da pročitaju nešto drugo.

Manje od trećine ispitanih srednjoškolaca radnim danom gleda televizor manje od jednog sata.

Prema rezultatima, srednjoškolci najviše gledaju filmove, serije i sportske emisije, pa muzički i obrazovni programi, dok nešto manje od trećine radnim danom sluša radio program najviše sat vremena.

Društvene mreže u Srbiji koristi 86,4 odsto ispitanih srednjoškolaca, a najviše Fejsbuk na kome u proseku imaju oko 500 prijatelja.

Kako je pokazalo istraživanje, većina učenika srednjih škola smatra da su tri najveća problema mladih u Srbiji narkomanija, nasilničko ponašanje i alkoholizam.

Istrazivanje "Kulturni zivot i potrebe ucenika srednjih skola" sprovedeno je u 56 srednjih skola u 33 grada Srbije u periodu od marta do maja 2011. godine.

2024 © - Vesti online