Ponedeljak 20.02.2012.
18:02 >> 18:05h
Srna

"Vlast izgubila legitimitet da pregovara s Prištinom"

Predsednik SNV severnog Kosmeta: Milan Ivanović

"Službeni Beograd nema legitimitet da vodi razgovore i pregovara s Prištinom, što je plebiscitarno potvrđeno i rezultatima nedavnog referenduma na severu Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Svi prethodni pregovori Beograda s Prištinom, koje je u ime predsednika Borisa Tadića vodio Borislav Stefanović, samo su dodatno pogoršali položaj kosmetskih Srba, tvrdi se u tekstu i upozorava da Srbima "zbog kapitulantskih sporazuma Stefanovića i šiptarskih separatista u Prištini" preti opasnost da izgube srpsko državljanstvo i svoj identitet "prisilnim prihvatanjem termina 'Kosovari', a ne državljani Srbije".

"Uspostavljajući granicu između Kosova i Srbije, što predstavlja klasičnu amputaciju južne srpske pokrajine u režiji Brisela i Vašingtona uz pristanak predsednika Srbije, zvanični Beograd je administrativne prelaze prihvatio kao granične, pa se preko njih kosmetski Srbi mogu kretati samo uz lične karte, vozačke i saobraćajne dozvole i registarske tablice 'Republike Kosovo'", navodi Nacionalno veće severnog Kosova i Metohije.

Uz zahtev za izdavanje tih dokumenata i registarskih tablica "Republike Kosovo", Srbi moraju da prilože i uverenje da su "državljani Kosova", stoji u saopštenju uz ocenu da takvo stanje postoji "zbog kapitulantskih sporazuma s Prištinom, čiju implementaciju sprečavaju barikade i rezultati referenduma na severu Kosmeta".

Nacionalno veće Severnog Kosova i Metohije zahteva da se zakazani razgovori pregovaračkih timova Beograda i Prištine otkažu "jer ugrožavaju ukupni integritet i predstavljaju izdaju najvitalnijih srpskih državnih i nacionalnih interesa".

Istovremeno, ovo veće ukazuje na to da se "dosadašnji dogovori i sporazumi Borislava Stefanovića ne mogu implementirati, jer će se srpski narod njihovoj primeni suprotstaviti svim legitimnim sredstvima".

2024 © - Vesti online