Ponedeljak 20.02.2012.
16:48 >> 20:11h
Beta

Iran ''zavrće slavinu'' Evropskoj uniji, Kina osuđuje Teheran

Kako je javila iranska novinska agencija Mehr, Galebani je kao zemlje u koje bi Iran mogao da obustavi izvoz nafte pomenuo Nemačku, Španiju, Italiju, Grčku, Portugal, i Holandiju.

Iran prekida izvoz nafte zemljama EU

Evropska unija je januara uvela odloženi embargo na uvoz nafte iz Irana čime su pojačane sankcije protiv Teherana zbog njegovog nuklearnog programa. Teheran je juče saopštio das će obustaviti izvoz nafte u Francusku i Veliku Britaniju koje su se najviše zalagale za sankcije.

Ta odluka Teherana je simboličnog značaja jer su London i Pariz praktično prekinuli uvoz iranske sirove nafte čekajući primenu embarga EU koji na snagu u potpunosti treba da stupi 1. jula.

"Ako se nastave neprijateljske akcije (EU protiv Irana) izvoz nafte u te zemlje će skoro sigurno biti prekinut", rekao je Galebani.

Iran je 2011. godine prodavao u EU 500.000 barela nafte dnevno, 20 odsto svog izvoza. Galebani je kazao da je izvoz nafte smanjen, ali nije rekao koliko.

Kina osudila potez Teherana

Kina je danas osudila Iran zbog prekida prodaje nafte britanskim i francuskim kompanijama, zalažući se za novi dijalog kako bi se rešio problem spornog nuklearnog programa Teherana.

"Mi uvek podržavamo dijalog i pregovore kao način rešavanja sporova među zemljama i ne odobravamo pritisak ili sukobe kao način rešavanja problema", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei, komentarišući iransku zabranu prodaje nafte francuskim i britanskim kompanijama.

Kina je u više navrata pozvala na razgovore o naporima Teherana da sprovede obogaćivanje uranijuma. Zapad veruje da je cilj nuklearnog programa i procesa obogaćivanja uranijuma gradnja nuklearnog oružja.

On je dodao da se Kina nada da će se sve strane ponovo vratiti dijalogu što je pre moguće.

Govoreći o eventualnoj upotrebi vojne sile protiv Teherana, Hong je rekao da bi to bio pogrešan odgovor. "Vojni napad na Iran samo bi doveo do jačanja tenzija i šireg sukoba u regionu", naveo je Kong.

Kina je jedan od najvećih potrošača iranske nafte i kupuje oko 20 odsto ukupne količine izvezene nafte.

2024 © - Vesti online