Ponedeljak 20.02.2012.
13:57
Vestionline

Oružari u protestu, traže overu zdravstvenih knjižica

Radnici su, predvođeni predstavnicima sindikata, prošetali od fabrike centrom grada da bi oko 11.00 sati ušli u filijalu RZZO u Kragujevcu i predali zahteve za overu knjižica, gde su najavili danonoćnu blokadu te ustanove do ispunjenja zahteva. Zbog toga se očekuje da u filijali bude organizovan minimum procesa rada sa strankama.

Foto: Ilustracija

Predsednik sindikata Dragan Ilić kazao je novinarima da je ključni zahtev radnika Zastava oružje da im knjižice budu overene, "jer ne mogu da se leče od 1. janura ove godine". On je rekao da oružari nemaju overene zdravstvene knjižice, pošto zbog nedovoljne uposlenosti u prošloj godini fabrika nije imala sredstava da uplaćuje doprinose.

Ilić je podsetio da je Vlada Srbije 8. februara, na inicijativu Ministarstva ekonomije, donela zaključak kojim se "preporučuje Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da overi zdravstvene knjižice". Prema Ilićevim rečima, overavanje zdravstvenih knjižica obećavali su "razni ministri", ali ništa od toga nije učinjeno.

On smatra da postoji opstrukcija u sprovođenju preporuke, dodavši da dodatnu konfuziju unose oprečne izjave ministara, od kojih jedni tvrde da je problem rešen, a drugi da nije rešen. Pojedini radnici su istakli da su oružari zaslužili da im knjižice
budu overene do penzije, jer im država duguje za izvezenu robu sa kamata više od 100 miliona dolara.

Direktora kragujevačke filijale RZZO Predrag Petković je razgovarao sa predstavnicima sindikata, ali je kazao da do sada nisu dobili instrukcije iz vlade da se knjižice overe zbog čega se overavaju na osnovu važećeg pravilnika. On je kazao da će o zahtevima oružara obavestiti direktor RZZO Aleksandra Vuksanovića.

Petković je rekao da preduzeća Zastava automobili, Zastava kamioni i Zastava oružje ukupno imaju oko 5.600 zaposlenih i članova porodice kojima treba overiti knjižice. Zbog protesta radnika ulica Kralj Petar I je bila blokirana
za saobraćaj, a miran skup je obezbeđivala i policija.

2024 © - Vesti online