Ponedeljak 20.02.2012.
10:04 >> 10:14h
Beta

Ne zna se da li će biti poplava ili ne

Šta će biti kad počne da se topi led na Dunavu?

"Ne treba dizati paniku 'biće poplava', niti spuštati loptu 'neće biti ništa'. Mi u ovom trenutku ne znamo; ko god kaze da zna mislim da nagađa", rekao je Marjanović za Radio televiziju Srbije. On je rekao da je povoljna činjenica ta što je prošle godine bila suša i što su korita "relativno prazna" i što mogu da prime određenu količinu vode.

Govoreći o situaciji na Dunavu on je naveo da se sneg i led polako otapaju i da će voda lagano da otekne ako takva situacija bude potrajala duži period.

Marjanović je kazao da je situacija još kritična na Dunavu kod Golupca zbog velike količine leda, ali je dodao da se nada da će to sve biti u redu jer postoje ledolomci koji obezbeđuju nesmetan rad hidrocentrale. On je ponovio da su na nekim kanalima izgrađeni objekti, a da su neki toliko zapušteni da se tu više ništa ne može uraditi.

"Mi kada su poplave zaklinjemo se da će biti bolje, ali kad prođu sve teramo po starom. Određeni postupci moraju da postoje i moraju da se poštuju. Ne može da se gradi bez dozvole, ne može se graditi u plavnoj zoni i na kanalu", istakao je

Otapanje snega uslovljava mestimične odrone

Otapanje snega i leda uslovljava
odrone na putevima kroz stenske useke i klisure, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Dodaje se i da je u jutarnjim i večernjim satima zbog mraza i mokrih kolovoza izražena opasnost od poledice. Poseban oprez savetuje se dolinom Ibra, kroz grdeličku, ovčarsko-kablarsku, sićevačku i drensku klisuru. Putevi ka zimskim
turističkim centrima su prohodni, na pojedinim deonicama kolovoz je sužen zbog većih snežnih nanosa. Na regionalnim putevima, na području Vranja, Niša, Požarevca, Valjeva, Zaječara, Kruševca, Užica, Ivanjice, Požege i Čačka snega na kolovozu ima do pet centimetara. Pojedini lokalni putevi u regionu Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Bora i Nove Varoši i dalje su neprohodni, ili je u funkciji samo po jedna traka.

Marjanović.

Marić: Stabilizacija nakon 24 sata

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da bi situacija

sa kretanjem leda u Dunavu trebala da se stabilizuje nakon 24 sata. Marić je za Radioteleviziju Srbije rekao da što se tiče poplava ne očekuje pogoršanje situacije, ali je naveo i da to u priličnoj meri zavisi od temperature.

"Noć ide u minus, tokom dana ne u veliki plus i uopšte korito reke je u prilično niskom nivou duž celog toka Dunava", rekao je Marić.

Govoreći o zavejanima u selima u Srbiji Marić je rekao da se taj broj smanjuje svakog dana i da se danas do 3.300 osoba može doći samo helikopterom.

Marić očekuje da se u sredu na sednici republičkog štaba za vanredne situacije ostavi na snazi vanredna situacija samo u tri okruga, a da se sledeće subote raspravlja o potpunom ukidanju vanredna situacija ako događaji budu išli u prilog toga.

2024 © - Vesti online