Ponedeljak 20.02.2012.
01:38
Vestionline

Egipat povlači ambasadora iz Sirije

Ministar spoljnih poslova Egipta Mohamed Amr odlučio je tokom sastanka sa ambasadorom Šukrijem Isamelom da on ostane u Kairu do daljnjeg, prenela je egipatska državna novinska agencija MENA. Svoje ambasadore iz Damaska već su povukli i Tunis, Libija, Katar, Saudijska Arabija i još neke arapske zemlje.

Potez Egipta, međutim, u kome se nalazi i sedište Arapske lige, ima simboličku težinu: Egipat i Sirija su nekad delili istu zastavu u zajednici koja je trajala tri godine do 1961.

Nasilje u Siriji ne jenjava

Portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova Amr Rošdi rekao je večeras novinarima da je odluka da Kairo povuče ambasadora iz Sirije "poruka o egipatskom nezadovoljstvu zbog situacije u Siriji".

On je dodao da će Egipat zadržati osoblje u svojoj ambasadi u Damasku i istakao da je korak da degradira svoje prisustvo u Damasku "u interesu sirijskog naroda".

Rošdi je rekao i da je prilikom donošenja odluke o povlačenju ambasadora uzet u obzir i stav egipatske javnosti.

Sirijska ambasada u Kairu napadnuta je dva puta ove godine, a u jednom navratu je i zapaljen jedan njen deo. U petak je oko 2.000 demonstranata marširalo ispred ambasade tražeći od egipatskih vlasti da proteraju ambasadora Sirije u Kairu.

Protesti u Siriji, koji su počeli pre 11 meseci, bili su najpre uglavnom mirni, ali su bezbednosne snage režima predsednika Bašara Asada ubrzo počele veoma nasilno da ih guše, a epilog svega je više od 5.400 mrtvih, prema procenama UN.

Sirija se zbog krvavog obračuna sa civilima suočava i sa oštrim sankcijama i međunarodnom političkom izolacijom.

2024 © - Vesti online