Nedelja 19.02.2012.
16:59
Nezavisne novine

Kina formirala fond za kupovinu stranih kompanija

U pokušaju da poveća investiranje u inostranstvu, vlada u Pekingu je kreirala novi fond vredan 12 milijardi juana (1,9 milijardi dolara), saopštila je grupacija "Šangaj internešnel", a prenela njemačka medijska kuća "Dojče vele".

Grupacija je navela da je odgovorna za rad fonda koji je opisala kao "najveći fond takve vrste u istoriji Kine".

Šangaj - budući centar svetske moći i finansija?

"Fond iza koga stoji juan pomoći će domaćim kompanijama da u inostranstvu potraže prilike za investiranje", preneo je dnevni list "Šangaj dejli" izjavu zamenika guvernera kineske centralne banke Ljua Šijua.

Planirano je da fond bude uvećan na 50 milijardi juana, a putem zajmova i izdavanja obveznica moguće je da dostigne i 150 milijardi juana.

Vlasti Kine žele da se domaće kompanije odvaže na investiranje u inostranstvu, budući da očekuju da će trenutno ekonomsko usporavanje industrijalizovanih država stvoriti povoljne uslove za poslovne akvizicije.

Kineski državni investicioni fond (Kineska investiciona korporacija - CIC), vredan 410 milijardi dolara, prošle nedelje je primio injekciju kapitala od 50 milijardi "zelenih novčanica" od centralne banke u Pekingu, namenjenu investiranju u prezaduženu Evropu i resursima bogatu Latinsku Ameriku.

Formiran 2007. godine, CIC je u januaru kupio udeo od osam odsto u najvećoj britanskoj kompaniji za preradu vode "Temz voter".

Kineska privatna kompanija za proizvodnju građevinske opreme "Sani hevi indastri" nedavno je kupila nemačku građevinsku firmu "Pucmajster" za 360 miliona evra (470 miliona dolara).

Osim što će finansirati akvizicije u inostranstvu, fond takođe ima za cilj promovisanje šire upotrebe kineske valute, juana, koji se u inostranim transakcijama naziva renminbi.

Pored toga, zvaničnici Kine obećali su da će učiniti Šangaj globalnim finansijskim centrom u naredne dve decenije tako što će promovisati upotrebu juana u međunarodnom poslovanju.

2024 © - Vesti online