Nedelja 19.02.2012.
17:15
Srna

Ko danas živi u Gadafijevom kompleksu?

Analitičari navode da njihov postupak, izvršen uglavnom iz ekonomskih razloga, ukazuje na postojanje razlika u libijskom društvu.

Sa jedne strane postojala je progadafijeva elita koja je imala koristi od njegove darežljivosti, a sa druge običan narod koji prema regionalnim standardima nije bio siromašan, ali je video samo mali dio velikog libijskog energetskog bogatstva.

Pobunjenici su prisilili Gadafija da napusti svoje uporište u Tripoliju sačinjeno od velikog kompleksa kuća, kancelarija i skladišta, a koje je tokom sukoba u nekoliko navrata bilo meta NATO bombardovanja.

Pobunjeničke snage spalile su, opljačkale i oskrnavile nekadašnji simbol Gadafijeve vlasti.

Utočište u ruševinama Bab el Azizije

Samo nekoliko dana nakon pada kompleksa u pobunjeničke ruke, nastavnik hemije Madžid uselio se sa svojom višečlanom porodicom u jednu od vila u kojoj je, kako se veruje, nekada živio vojni oficir.

On kaže da se nekada, dok je automobilom prolazio pored kompleksa, nije usuđivao ni da pogleda u tom pravcu i da nikada nije ni sanjao da će jednog dana moći da uđe unutra.

Ostale porodice koje su se uselile nisu pronašle tako dobar smeštaj poput Madžidove porodice. Mnogi žive u uništenim kancelarijama i sobama bez struje i vode.

Međutim, nisu se samo porodice uselile u kompleks jer su se tu skoro pojavili i štandovi na kojima prodavci nude sve - od hrane do odeće i elektronskih aparata.

Vladajući Nacionalni prelazni savet (NTC) još nije objavio konkretne planove za kompleks ali postoje glasine da će on biti preuređen u park.

2024 © - Vesti online