Nedelja 19.02.2012.
16:46
Srna

Zbog grešaka lekara u 2010. umrlo 1.712 pacijenata

Čak 1.712 mrtvih u 2010. godini - to je zvaničan podatak koji je objavila nemačka vlada kao odgovor na parlamentarno pitanje poslanika stranke Zelenih u saveznom parlamentu (Bundestagu).

Već i sam taj broj izrazito je visok, ali dodatno zabrinjava veliki porast u odnosu na godinu dana ranije: 2009. zabeležena su 1.272 smrtna slučaja takve vrste, što znači da porast iznosi 35 odsto! Naročito je visok porast broja umrlih zbog lekarskih grešaka - sa 551 na 944 - piše "Dojče vele".

Teške optužbe na račun nemačkih lekara

Kao najčešći uzrok smrti navode se manjkavosti u higijeni, posledice nedostatka dezinfekcije - takvih slučajeva registrovano je 410. U 171 slučaju smrt je nastupila kada je primalac odbacio presađeni organ, dok od komplikacija prilikom implantacije nekog veštačkog organa ili uređaja umre 121 osoba.

Čak 61 pacijent preminuo je jer mu rane nisu bile dobro zašivene, a 53 je umrlo zbog loše izvedenih bajpas operacija ili transplantacija.

Organizacije za zaštitu pacijenata smatraju da ovi podaci znatno ulepšavaju stvarnu situaciju. Tako recimo Savez za bezbednost pacijenata polazi od 17.000 smrtnih slučajeva godišnje kao posledice grešaka lekara.

Nemačka, koja važi za čistu i urednu zemlju, ima velikih poteškoća s higijenom u bolnicama, pogotovo u poređenju sa svojim evropskim susedima. Pre nešto više od godinu dana u dve gradske klinike u Minhenu zatvorene su operacione sale jer su nadležne službe prilikom rutinske kontrole utvrdile nemoguće higijenske uslove.

To nije novost - već 20 godina se klinike u Nemačkoj uglavnom bezuspešno bore protiv bakterija koje su manje-više otporne na antibiotike.

Prema nekim procenama, u Nemačkoj se godišnje tim bakterijama zarazi između 500 i 900 hiljada pacijenata. Prema proceni stručnjaka za higijenu Ditera Zastrova, broj ljudi koji od tih zaraza umru kreće se između 15 i 30 hiljada.

Te činjenice su u međuvremenu poznate i van zemlje. Tako recimo pacijenti operisani u Nemačkoj koji odlaze na dalje lečenje ili terapiju u Holandiju, moraju prvo nekoliko dana da provedu u karantinu, pre nego što dođu u kontakt sa drugim pacijentima.

2024 © - Vesti online